Orașul Washington DC găzduiește 12 schițe și desene originale ale lui Leonardo da Vinci
Cultură 13 iulie 2023, 17:39 | 568

Orașul Washington DC găzduiește 12 schițe și desene originale ale lui Leonardo da Vinci. Acestea sunt prezentate pentru prima dată în Statele Unite și ilustrează activitatea și cercetările creatorului renascentist, notează AFP. „El s-a identificat drept inginer, înainte de a se crede artist, iar dovezile sunt în schițele lui”, a declarat directorul bibliotecii în care este prezentată expoziția.

La expoziția din Statele Unite pot fi văzute 12 schițe din cartea Codex Atlanticus - un set de desene și scrieri în 12 volume de Leonardo da Vinci. Acesta este cel mai mare set unic.

RICHARD REYES-GAVILAN, director executiv, biblioteca publică din districtul Columbia: "Este o cameră foarte slab luminată cu 12 desene frumoase, strălucitoare, create de Leonardo. Fiecare dintre desene are o lățime de 30 de centimetri pe 40 de centimetri înălțime. El s-a crezut inginer, înainte de a se crede artist, iar dovezile sunt în desenele lui."

Desenele ilustrează interesele marelui artist pentru domenii precum geometria și fizica.

RICHARD REYES-GAVILAN, director executiv, biblioteca publică din districtul Columbia: "El era interesat de fiecare aspect al vieții umane. Acest lucru oferă un gust al fascinației sale pentru lucruri precum manipularea apei, cu zbor. Îți oferă o idee a genialității sale, cu alte cuvinte - abilitatea lui de a prezice viitorul. Rar avem oportunitatea în Statele Unite sau în oricare altă parte a lumii de a fi față în față cu creațiile celui mai mare geniu al umanității."

Leonardo Da Vinci, autorul celebrului portret „Gioconda” sau „Mona Lisa”, a fost un artist italian și una dintre cele mai strălucite minți din toate timpurile. Era interesat de pictură, sculptură, arhitectură, inginerie și multe altele. El a proiectat chiar și conceptele timpurii de tancuri, submarine, elicoptere, tunuri cu tragere automată și automobile cu trei roți.

Opinia ta contează. Comentează!