Bugetarii cu salarii mai mici de 15 mii de lei vor primi un ajutor unic în sumă de 3000 de lei
Politic 19 octombrie 2022, 20:23 | 1382

Angajații din sectorul public, cu salarii mai mici de 15 mii de lei, vor primi un ajutor unic în sumă de 3000 de lei. Este decizia Guvernului, a cărui ședință s-a desfășurat astăzi la Ungheni. Membrii cabinetului au hotărât ca plata unică să nu fie supusă impozitării. Urmează detalii și alte știri.

Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare vor semna un acord de facilitate de credit, în sumă de 60 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi destinate suportului bugetar și realizării reformelor în sectorul energetic și feroviar. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens. Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 15 ani cu o rată a dobânzii mai mică de 1%.

O altă decizie a cabinetului de miniștri prevede că deja din această lună, angajații din instituțiile medico-sanitare publice vor primi salarii majorate, în medie cu 10%, iar personalul de conducere - cu 5,5%. Proiectul prevede, de asemenea, o creștere mai mare a salariilor de funcție pentru medicii specialiști de profil chirurgical, medicii endoscopiști, medicii anesteziologi-reanimatologi și alți medici specialiști și farmaciști.

Nu în ultimul rând, Guvernul a stabilit că bugetarii cu salarii mai mici de 15 mii de lei vor primi un ajutor unic în sumă de 3000 de lei. Asta după ce cabinetul de miniștri a aprobat decizia privind redistribuirea unor alocații prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul curent.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Aceasta face parte din acel pachet de ajutor pe care l-am anunțat în luna septembrie. Ajutorul financiar unic pentru pensionari a fost deja acordat. Cei care nu au reușit să primească acești bani, pot merge la oficiile poștale sau la bancă."

Potrivit hotărârii, din alocațiile bugetare aprobate vor fi repartizate mijloace financiare în sumă de 437 de milioane de lei. Plata unică de 3000 de lei pentru bugetari nu va fi supusă impozitării. După ședința Guvernului, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Infrastructurii Andrei Spânu au mers la Bahmut, unde a avut loc loc darea în exploatare a drumului de ocolire a localității, tronson construit cu sprijinul Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!