Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare pe 34 de capete aduse împotriva sa de către procuror
Externe 5 aprilie 2023, 18:03 | 330

Premieră în Statele Unite ale Americii. Fostul președinte Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare pe 34 de capete, fiind invocate plăţi neregulamentare făcute inclusiv unei actriţe de filme pentru adulți în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Intrând la tribunalul din New York, fostul șef de stat a trecut prin procedura amprentării și a ajuns în fața judecătorului, unde i s-au comunicat toate acuzațiile. Trump a pledat nevinovat, iar ulterior a plecat fără nicio condiţie sau măsură de control judiciar. Ulterior, Trump s-a autointitulat victima ingerinței electorale.

În fața tribunalului penal din Manhattan s-au adunat două tabere, care au organizat manifestații - susținători și oponenți ai lui Donald Trump. Ei au fost despărțiți de bariere. Procurorul Alvin Bragg a declarat că fostul președinte ar fi orchestrat o serie de plăţi menite să acopere trei cazuri jenante înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016. Una dintre acuzații se referă la faptul că o actriţă de filme pentru adulți, Stormy Daniels, ar fi primit 130 de mii de dolari pentru a ascunde o presupusă relaţie extraconjugală, a detaliat procurorul Alvin Bragg. Relația este negată de Donald Trump. Judecătorul a spus că un proces penal ar putea începe în ianuarie anul viitor. "Noi ne susținem responsabilitatea solemnă pentru a ne asigura că fiecare este egal în fața legii. Nicio cantitate de bani sau de putere nu schimbă acest principiu american solid", a subliniat procurorul Alvin Bragg.

ALVIN BRAGG, procuror din Manhattan pe cazul Donald Trump: '"Conform legii statului New York, falsificarea înregistrărilor comerciale cu intenția de fraudă și intenția de a ascunde o altă infracțiune constituie o infracțiune. Exact despre asta este vorba în acest caz - 34 de declarații false făcute pentru a acoperi alte infracțiuni. Acestea sunt infracțiuni criminale în statul New York, indiferent de cine ești. Ca parte din schemă, Donald Trump și alții au făcut trei plăți la oameni care au pretins că au informații negative despre domnul Trump."

Fostul preşedinte a petrecut aproximativ o oră în sala de judecată în timp ce i s-au citit acuzaţiile. La plecare, s-a urcat într-un vehicul cu geamuri fumurii şi s-a îndreptat spre aeroport pentru a zbura în Florida, unde a chemat presa. Trump i-a acuzat pe democrați că folosesc procese în justiție pentru a încerca să-l împiedice să câștige alegerile prezidențiale din 2024, când el ar dori să candideze din nou, scrie Reuters.

DONALD TRUMP, fost președinte al Statelor Unite ale Americii: "Niciodată nu am crezut că așa ceva se poate întâmpla în America. Niciodată! Singura crimă, pe care am comis-o a fost să apăr fără teamă națiunea noastră de cei, care caută să o distrugă. Suntem o națiune în declin, iar acum acești nebuni de stânga radicali vor să se amestece în alegerile noastre prin a folosi legea. Nu putem permite să se întâmple asta!"

Apariţia foarte mediatizată în justiţie a fostului preşedinte american nu este o prioritate pentru Joe Biden, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, citată de AFP. În afară de acest caz, Donald Trump, care a fost inculpat de două ori de Congres, constituie obiectul mai multor alte anchete, în special cu privire la rolul său în atacul asupra Capitoliului, gestionarea arhivelor prezidenţiale sau chiar presiunile asupra oficialilor electorali din statul Georgia.

Opinia ta contează. Comentează!