Redistribuirea dosarelor, poziția CSM
Justiţie 27 februarie 2024, 20:00 | 557

Judecătorii care examinează cauzele penale de corupție pot transmite dosarele spre examinare altui complet de judecată doar la faza preliminară. Este precizarea Consiliului Superior al Magistraturii după mai multe dispute în instanță pe marginea unei dispoziții emise de Judecătoria Chișinău, care recomandă magistraților să transmită președintelui instanței dosarele venite de la Procuratura Anticorupție, pentru a fi repartizate din nou judecătorilor de specialitate. Necesitatea redistribuirii dosarelor de corupție vine ca urmare a modificării Codului de procedură penală, afirmă membrul CSM Ion Guzun, care a adăugat că potrivit noii legi aceste cauze trebuie examinate în mod prioritar.

În ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan a cerut membrilor CSM să stipuleze clar la ce etapă dosarele de corupție pot fi redistribuite spre examinare unui alt complet de judecată.

LIVIA MITROFAN, președinte interimar al Judecătoriei Chișinău: "Noi avem trei categorii de dosare penale expediate de Procuratura Anticorupție la Judecătoria Chișinău, 309 cauze penale, dintre care 157 sunt la etapa preliminare, 120 și ceva sunt la etapa de cercetare și 52 de cauze penale sunt la etapa de dezbateri deja, audiere a inculpatului și pronunțare. Cred că urmează de clarificat când și la ce etapă se transmit aceste cauze astfel că la etapa cercetării judecătorești să fie clar."

Livia Mitrofan a explicat că prin decizia sa a lăsat la discreția judecătorilor transmiterea dosarelor în procedura de examinare.

LIVIA MITROFAN, președinte interimar al Judecătoriei Chișinău: "Eu în dispoziția pe care am emis-o în 20 februarie am propus colegilor ca dumnealor singuri să aprecieze care cauze o transmit completului specializat și să propună președintelui interimar și deja eu să evaluez la ce etapă, astfel ca să nu prejudiciem termenul rezonabil de examinare a cauzei deoarece articolul 20 din Codul Penal prevede că aceste cauze se examinează în mod urgent."

Membrul CSM Ion Guzun a explicat că necesitatea redistribuirii dosarelor penale a apărut în contextul modificării Codului de procedură penală, care obligă de fapt atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât și președinții de instanță, să atragă atenția nu doar la dosarele de corupție, dar și la cele în care figurează persoanele aflate în arest și cele cu implicarea minorilor, cauze care trebuie examinate cu prioritate.

ION GUZUN, membru CSM: "De asta și una dintre criteriile sau necesitatea apariției acestei specializări, plus am avut mai multe solicitări din partea procurorului general ca aceste dosare de corupție să fie examinate în termeni mai restrânși. Doamna Mitrofan a făcut o analiză a dosarelor care se află în examinarea judecătorilor și a stabilit că dosarele care nu se află la etapa de cercetare judecătorească, adică la faza incipientă a examinării, să fie distribuită acestor judecători. Judecătorii care se află la o faza avansată de examinare a dosarelor, continuă să examineze mai departe dosarul."

În examinarea Judecătoriei Chișinău se află în prezent 309 dosare expediate de la Procuratura Anticorupție. Fostul președinte Igor Dodon a declarat anterior că prin dispoziția Judecătoriei Chișinău din 20 februarie cu privirea la aprobarea componenței nominale a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, specializați în examinarea cazurilor de corupție, se urmărește scopul unor decizii favorabile în dosarele de rezonanță. Consiliul Superior al Magistraturii a menționat că nu comentează speculațiile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie