Problema lui Alexei Navalnîi a fost abordată la Moscova, la întrevederea Josep Borrel-Serghei Lavrov
Externe 5 februarie 2021, 18:04 | 1830

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell i-a cerut azi, la Moscova, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, eliberarea din închisoare a disidentului Alexei Navalnîi, transmite Reuters. ”Pentru Rusia, Uniunea Europeană este un partener pe care nu te poţi baza'', a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

Şeful diplomaţiei europene, aflat în vizită la Moscova, a apreciat că dialogul cu oficialul rus a fost deschis şi intens.

JOSEP BARRELL, șeful diplomației europene: "I-am transmis ministrului Lavrov preocuparea noastră profundă şi apelul nostru pentru eliberare şi pentru deschiderea unei anchete imparțiale privind otrăvirea lui Alexei Navalnîi."

La rândul său, Serghei Lavrov a comentat posibilitatea ca Uniunea Europeană să impună noi sancţiuni asupra Rusiei ca urmare a modului în care a fost tratat Alexei Navalnîi. ”Pentru Rusia, Uniunea Europeană este un partener pe care nu te poţi baza'', a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

În acest sens, Borrell a precizat că nu există o propunere oficială din partea vreunui stat membru privind noi sancţiuni împotriva Moscovei, însă miniştrii europeni de externe şi liderii statelor din Uniune vor continua să discute relaţiile cu Rusia. El a anunţat că următorul dialog la nivel înalt al şefilor de state şi guverne pe această temă este aşteptat în martie.

JOSEP BARRELL, șeful diplomației europene: "Există probleme pe care le putem rezolva și trebuie să lucrăm împreună pentru că atunci când o facem, obținem rezultate bune. Ministrul a menționat asta în nenumărate rânduri și sunt de acord cu ceea ce a spus."

Despre relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia, Borrell consideră că "au fost marcate în ultimii ani de dezacorduri fundamentale şi lipsă de încredere". Serghei Lavrov a avertizat după discuţii că înrăutăţirea în continuare a acestor relaţii poate avea consecinţe imprevizibile. El a recunoscut că între Moscova şi Bruxelles există divergenţe în multe chestiuni, dar a adăugat că ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru un dialog mai amplu în domeniile în care există un acord. Problema lui Navalnîi a fost abordată recent și de către președintele Joe Biden.

JOE BIDEN, președintele SUA: 'Încarcerarea motivată politic a lui Alexei Navalnîi și eforturile rusești de suprime a libertății de exprimare și de întrunire pașnică sunt o chestiune de profundă preocupare pentru noi și pentru comunitatea internațională. Alexei Navalnîi, ca toți cetățenii ruși, are drepturi conform constituției ruse. Acesta a fost vizat pentru dezvăluirea actelor de corupție. El trebuie eliberat imediat și fără condiții."

"Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democraţie, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă", afirmă fostul preşedinte polonez şi laureat al premiului Nobel pentru pace Lech Walesa, care l-a nominalizat pe Navalnîi pentru acordarea acestei distincţii. Într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, Walesa elogiază în cazul lui Navalnîi "curajul şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul rus tot mai autoritar".

Opinia ta contează. Comentează!