Republica Moldova a completat prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană
Politic 22 aprilie 2022, 20:00 | 1159

Astăzi Republica Moldova a completat prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul cu răspunsurile oferite a fost transmis ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, de către prim-ministrul Natalia Gavrilița. În cadrul unei ceremonii la Președinție, Republica Moldova a primit cea de-a doua parte a chestionarului, una mai voluminoasă. În cel mult patru săptămâni, autoritățile de la Chișinău trebuie să completeze și acest document.

La ceremonia din instituția prezidențială au participat primele persoane în stat, deputați și membri ai Guvernului.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Cred cu toată tăria că viitorul nostru este în Uniunea Europeană. Viitorul nostru este să aducem Europa la noi acasă. Îmi face o deosebită plăcere să-i transmit această primă parte a chestionarului domnului ambasador al Uniunii Europene Mazeiks și vom lucra cu tot atâta abnegația și asupra părții a doua care o vom pregăti până la mijlocul lunii mai."

JANIS MAZEIKS, șeful Delegației Uniunii Europene: "Prezentarea acestor răspunsuri la chestionar este doar primul pas într-un proces lung. Acum, Republica Moldova a primit și cea de-a doua parte a chestionarului, care este și mai substanțială, deoarece acoperă toate domeniile din acquis-ul comunitar al Uniunii Europene. Noi așteptăm cu mare nerăbdare să primim răspunsurile și la aceasta a doua parte a chestionarului, deoarece aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei Europene, în sensul criteriilor de aderare, așa cum o cere Consiliul European."

Uniunea Europeană e un proiect al păcii, al bunăstării și democrației, iar Republica Moldova va fi în siguranță în familia europeană, a declarat președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară, este proiectul acestei generații. Este lumina la capătul tunelului de care avem nevoie cu toții. Și pentru asta trebuie să muncim, trebuie să ne angajăm în acest efort, un efort al întregii societăți și contăm pe contribuția tuturor."

Ministrul de Externe Nicu Popescu a precizat că prima parte a chestionarului Uniunii Europene a avut 369 de întrebări, iar a doua parte are aproape... două mii! Totuși, el a spus că dacă până nu demult Republica Moldova avea doar aspirații europene, acum este vorba despre un proces veritabil de integrare europeană. Popescu a explicat că în baza răspunsurilor din chestionarul UE, Comisia Europeană va formula o recomandare pentru Consiliul European, unde șefii de stat și de guvern din blocul comunitar vor trebui să decidă unanim asupra acordării Republicii Moldova statutul de ”țară candidat”.

NICU POPESCU, ministru Afacerilor Externe și Integrării Europene: "- Aceste discuții în cadrul Consiliului European, astfel încât să ne fie oferit statutul de țară candidat, când am putea să avem o certitudine? - Certitudine vom avea în momentul în care șefii de state și de guverne ai Uniunii Europene vor agrea această declarație de la Consiliul European. Ceea ce putem noi să facem între timp este să lucrăm bine asupra părții a doua a chestionarului și pe partea relațiilor noastre cu statele membre ale Uniunii Europene, să pregătim terenul, să explicăm, să convingem."

Consiliul European va discuta avizul asupra chestionarului de aderare al Republicii Moldova la sfârșitul lunii iunie curent.

Opinia ta contează. Comentează!