Olesea Vârlan a demisionat de la CSP
Justiţie 4 martie 2024, 20:04 | 444

Olesea Vârlan a demisionat din funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cererea acesteia fiind aprobată astăzi de CSP. Vârlan a fost acuzată că ar fi viciat concursul pentru funcția de procuror general, depunctându-l nejustificat pe Ion Munteanu. Tot astăzi, Igor Demciucin a fost destituit din funcția de adjunct al procurorului general interimar, în locul acestuia fiind numit procurorul Sergiu Brigai.

DUMITRU OBADĂ, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor: "Este o dovadă de responsabilitate, de maturitate și colega a pus în balanță interesul personal de a-și menține mandatul și interesul public."

Dumitru Obadă a precizat că cererea de demisie a fost depusă de Olesea Vârlan în dimineața zilei de luni. Locul vacant de membru al CSP ar putea fi ocupat de Mariana Cherpec.

DUMITRU OBADĂ, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor: "La adunarea generală a procurorilor au fost aleși și doi membri supleanți este vorba despre Mariana Cherpec și Iuri Lealin. În situația din speță eventual ar interveni suplinirea din partea membrului supleant din partea procuraturilor teritoriale."

Dumitru Obadă a mai declarat că regulamentul de alegere a procurorului general va fi schimbat. Potrivit legii în vigoare, procurorul general trebuie să fie ales până la sfârșitul lunii martie.

DUMITRU OBADĂ, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor: "În eventualitatea în care vom identifica necesitatea de a a interveni poate exista probabilitatea dea reformula regulile din regulament. Ar fi vorba de stabilirea unei mediane în situația decalajului evident de punctaj. Toți doritorii care consideră că corespund criteriilor de a accede în funcția de procuror general să aplice."

În cadrul aceleiași ședințe, Igor Demciucin a fost destituit din funcția de adjunct al procurorului general interimar. O cerere în acest sens a fost depusă de Ion Munteanu. În locul lui Demciucin a fost numit procurorul Sergiu Brigai.

ION MUNTEAN, procuror general interimar: "Criteriul în baza căruia sunt numiți adjuncții procurorului general este încrederea. În prezent acest criteriu a dispărut și am considerat imposibilă continuarea activității în colaborare cu acest adjunct. Consider absolut depășite încălcarea normelor de etică pe care trebuie să le respecte în primul rând un procuror în funcție mă refer la prestația dumnealui la ședința din 22 februarie a CSP."

Igor Demciucin nu a răspuns la apeluri pentru o reacție. Incertă rămâne, deocamdată, inițiativa șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, de a investiga circumstanțele desfășurării concursului pentru funcția de procuror general.

DUMITRU OBADĂ, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor: "Eu înțeleg pornirea procurorului șef al procuraturii specializate de a efectua niște clarificări, dar aici pot apărea chestiuni de procedură și mai exact cum ar interfera mandatul membrilor CSP care este un organ constituțional și competența de autosesizare. Este ceva inedit, evident că trebuie să asigurăm transparența activităților."

ION MUNTEAN, procuror general interimar: "Este un proces penal în desfășurare asta nu înseamnă urmărire penală, bănuiesc că urmează să fie acumulate toate probele și actele necesare pentru a avea o concluzie dacă a fost sau nu viciat intenționat acest concurs. Competența de a efectua urmărirea penală în privința subiecților investigați aparține exclusiv Procuraturii Anticorupție. Faceți diferența competenților procurorului general la etapa de urmărire penală, ori noi astăzi nu suntem la etapa de urmărire penală."

Consiliul Superior al Procurorilor a decis să anuleze rezultatele concursului pentru funcția de procuror general. CSP a constatat o discrepanță majoră în punctaj, care nu a avut acoperire argumentată. Tabelul cu punctajele acordate arată că membrul CSP Olesea Vârlan i-a oferit cel mai mic punctaj procurorului general interimar, Ion Munteanu - 3,5. La fel, aceasta a dat cele mai multe puncte procurorului Igor Demciucin - 9,3.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie