Neguța a fost rechemat la o săptămână de la izbucnirea scandalului cu anabolizantele
Politic 9 decembrie 2020, 19:37 | 2203

La aproape o săptămână de la izbucnirea scandalului cu anabolizantele diplomatice depistate la vama Palanca, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, a fost rechemat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi în ședința Guvernului. Premierul Ion Chicu a spus că decizia vine în contextul „actului rușinos” cu implicarea mașinii Ambasadei Moldovei la Moscova.

Propunerea de a-l rechema pe Neguță a venit din partea ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței Guvernului, decizia urmând a fi transmisă șefului statului în vederea semnării decretului de rechemare a lui Neguță. La rândul său, premierul Ion Chicu a declarat că rechemarea ambasadorului are legătură directă cu cazul de contrabandă cu anabolizante descoperit pe 5 decembrie la Punctul vamal Palanca.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Este responsabilitatea, cel puțin, indirectă a conducătorului misiunii diplomatice. Domnul ministru, schimbați lucrurile în minister. Vedeți ce se întâmplă pentru că degrabă vom deveni faima Europei la contrabandă prin intermediul diplomaților moldoveni. Amintiți-vă de țigările unui înflăcărat acum deputat depistate la hotarul moldo-român în 2010 și multe cazuri de acest gen. Ceva nu funcționează la dumneavoastră. Schimbați regulamentele, schimbați auditul intern, tot ce doriți. Aceasta este o rușine enormă pentru noi."

Am sunat la Ministerul de Externe pentru a afla când va ajunge Neguță la Chișinău și dacă ministrul Ciocoi va propune un nou ambasador la Moscova până la învestirea în funcție a noului șef al statului Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe, Daniel Vodă, nu ne-a răspuns la apel. La fel și și purtătorul de cuvânt al premierului Chicu, Boris Harea. Pe 5 decembrie, la vama Palanca, într-un microbuz cu plăcuțe diplomatice, au fost depistate 360 kg de anabolizante în valoare de peste 100 de mii de euro. Ministerul de Externe a anunțat că mașina se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Cazul a intrat în gestiunea PCCOCS, iar la această etapă autoritățile încearcă să stabilească proveniența substanțelor și cercul de persoane implicate. Șoferul microbuzului a fost reținut pentru 30 de zile. Cei care vor fi găsiți vinovați în acest caz riscă de la 3 la 10 ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!