Forum de afaceri organizat la Chișinău
Economic 4 octombrie 2023, 15:38 | 406

Aproape 100 de antreprenori din Republica Moldova, dar și din străinătate, au participat astăzi la forumul de afaceri Moldova-Olanda, organizat în premieră la Chișinău. Oamenii de afaceri au vorbit despre investițiile făcute în țara noastră, importul și exportul de mărfuri și despre beneficiile relațiilor bilaterale. Antreprenorii care exportă produse în Olanda ne-au spus că fructele moldovenești sunt foarte apreciate pentru gustul și calitatea lor.

DORINA TATARU, producător de fructe: "Pot să spun că la început este mai greu. Am început să exportăm fructe în Olanda anul trecut. Am exportat caise și prune, iar în acest an am exportat cireșe din livada noastră."

MARIANA PÂSLARU, producător de fructe: "Suntem de gardă în ceea ce privește calitatea. Pentru a ieși pe piața europeană trebuie să respectăm toate cerințele care ni se impun. Calitatea, reziduurile - asta este în primul rând și să fim corecți."

Republica Moldova beneficiază de un parteneriat avantajos cu Olanda nu doar în ceea ce privește exportul de fructe, dar și în domeniul industriei creative, ne-a spus Constantin Șarcov, directorul unei agenții de creație.

CONSTANTIN ȘARCOV, director al unei agenții de creație: "Noi suntem oameni care fac design. O agenție cu oficiul în Chișinău și în Amsterdam. Oferim servicii creative pentru parteneri guvernamentali și din sectorul privat. Este un eveniment pe care îl așteptăm de mult timp, Olanda fiind un lider pe mai multe segmente, inclusiv agricultura, dar și domeniile creative din care noi facem parte."

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, în colaborare cu Agenția de Investiții din Moldova și Camera olandeză de comerț din România.

FRED DUJIN, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: "Moldova este în drum spre Europa. Acum au loc foarte multe reforme, cum ar fi Acordul de liber schimb. Sunt foarte multe inițiative care urmează a fi descoperite."

ION IORDACHI, director al Agentiei de Investitii din Moldova: "Noi am ajuns la circa 1% din rulajul nostru total economic cu Olanda. Avem un parteneriat strâns și exportăm acolo de la îmbrăcăminte, electrocasnice, până la produse agricole."

Forumul de afaceri Moldova-Olanda, dedicat consolidării relațiilor economice bilaterale se va încheia joi, 5 octombrie. Evenimentul reunește oameni de afaceri, manageri de top din Olanda și Republica Moldova, precum și oficiali guvernamentali din cele două țări.

Opinia ta contează. Comentează!