Scandal la ședința Consiliului Municipal Chișinău: Țipete și îmbrânceli între consilieri
Politic 2 aprilie 2021, 19:29 | 2037

Scandal și îmbrânceli la Primărie. Consilierii PAS s-au luat la pumni cu cei din Platforma DA și PSRM. Bătaia a pornit din cauza unor proiecte, care vor permite construcția blocurilor într-o zonă din sectorul Botanica, dar și în centrul Chișinăului. Proiectele au fot votate chiar în timpul ciocnirilor.

Conflictul a izbucnit după ce consilierul PAS Vasile Grădinaru a cerut încheierea ședinței la care urma să fie adoptate două proiecte imobiliare. Socialiștii nu au fost însă de acord, așa că au încercat să îi împiedice. La un moment dat, consilierul PSRM Alexandru Odințov l-a bruscat pe Grădinaru.

Nici secretarul CMC, nici președintele ședinței nu au ţinut cont de solicitarea celor din PAS, așa că proiectele au fost votate chiar în timp ce consilieri își împărțeau pumni.

În scurt timp, consilierii PAS s-au retras, dar spiritele nu s-au calmat. Aleșii locali s-au îmbrâncit cu cei de la Platforma DA.

VASILE GRĂDINARU, consilier PAS: "Am făcut apel către președintele și secretarul ședinței ca să oprim această ședință, fie să o închidem, fie să o amânăm pentru altă dată. Eu am vrut să mă apropii de ei să le explic această normă. Apoi asupra mea s-au năpustit consilierii socialiști și cei din Platforma DA. După reacția lor s-a început înghesuială și o serie de bruscări, gesturi obscene din parte socialiștilor."

Consilierii de la Platforma DA și PSRM susțin că vinovați de izbucnirea conflictului sunt cei de la PAS.

ALIONA MANDATII, consiliera Platforma DA: "Pe parcurs, când au început să ne înjure și să ne învinuiască de mafie imobiliară, a intervenit și un consilier de al nostru. Justifică într-un fel indignarea, dar consilierul PAS a fost cel care fizic a atacat. Condamnăm acest comportament."

VASILE CHIRTOCA, consilier PSRM: "Odințov a fost lovit și înjurat. Cui o să-i placă asta? Nu el a început bătaia. El este un tip emoțional. Eu îl cunosc mai mult de șase ani."

În cele din urmă, proiectele cu bucluc au fost aprobate cu voturile consilierilor Platformei DA, PSRM, PUN și PD. Este vorba despre aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru sectorul Botanica, care va permite construcția unui complex locativ în perimetrul străzilor Burebista, Sarmisegetuza și Grădina Botanică, dar și despre securizarea perimetrului din centrul Chișinăului, proiect care, potrivit celor de la PAS, va permite antreprenorilor să încarce normele de construcție fără a fi pedepsiți. Anterior, CNA s-a expus în privința proiectului respectiv, menționând într-o expertiză că acesta creează riscuri de corupție și abuz în serviciu.

Opinia ta contează. Comentează!