ZELENSKI: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei
Externe 10 august 2022, 20:45 | 568

Mai multe explozii au fost raportate ieri pe coasta de vest a Crimeii, în zona unei baze aeriene rusești din peninsula anexată ilegal în 2014. Din partea ucraineană nu a existat nicio veste despre vreun atac în zonă. Cauza exploziilor a fost o încălcare a cerințelor de securitate la incendiu, scrie presa moscovită. În cel mai recent mesaj către națiune, Volodimir Zelenski a afirmat că ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei”.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară."

Totodată, președintele Ucrainei a anunţat lansarea Platformei Crimeea - o platformă diplomatică cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeei și a spus că se pregătește pentru summit.

Ieri baza aeriană Saki, în apropiere de Novofedorivka, pe coasta de vest din Crimeea, anexată de Kremlin, a fost zduguită de explozii. Martorii au declarat pentru agenția Reuters că au auzit cel puțin 12 explozii.

Ministerul rus al Apărării a notat că în jurul orei 15.20, mai multe muniții de aviație au explodat pe aerodromul Saki într-un depozit.

La fața locului s-au deplasat echipe de pompieri și de medici. Potrivit așa-zisului șef al Crimeei, Serghei Aksionov, situația este sub control și nu există o evacuare generală în zonă.

SERGHEI AKSIONOV, așa-zisul șef al Crimeii: "Vor fi evacuați doar locuitorii din casele aflate în imediata vecinătate a aerodromului militar. Acum se efectuează o verificare pentru a determina amploarea pagubelor."

Presa rusă scrie că, preliminar, cauza exploziilor a fost o încălcare a cerințelor de securitate la incendiu. Ministerul rus al Apărării susține că nu au existat victime în urma exploziei, iar aeronavele nu au fost avariate. Pe de altă parte, canalul de Telegram al Ministerul al Sănătății din așa-zisa Republica Crimeea scrie că o persoană a fost ucisă, iar alte 13 au fost rănite.

Ucraina neagă implicarea în exploziile de la Novofiodorvka.

MIHAILO PODOLIAK, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei: "Bineînțeles că nu. Ce legătură are acest lucru cu noi? Acestea sunt, probabil, mecanisme compensatorii ale proastei gestionări în cadrul forțelor armate ale Federației Ruse."

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că nu poate stabili cauza incendiului, dar amintește de regulile de siguranță în caz de incendiu și interdicția de a fuma în locuri nepotrivite. Zelenski a declarat că lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Istoria răspunsului global la ocuparea Crimeei de către Rusia, sau mai degrabă lipsa unui astfel de răspuns, este acum unul dintre cele mai bune argumente pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei."

Pe 27 februarie 2014, Vladimir Putin a ordonat manevre militare la frontiera cu Ucraina. Trupele au ocupat sediul Guvernului şi Parlamentul din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea. În 21 martie 2014, la patru luni de la începutul protestelor pro-occidentale din Ucraina, Putin semna legea care oficializa integrarea Crimeei în Federația Rusă. Anexarea peninsulei Crimeea nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

Opinia ta contează. Comentează!