Comisia pentru bugete din Parlamentul European a avizat asistența de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Economic 18 aprilie 2023, 16:06 | 246

Republica Moldova va beneficia de un nou pachet de sprijin financiar din partea blocului comunitar. Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat, aseară, cu 35 de voturi pentru, zero abțineri și un vot împotrivă, aprobarea avizului privind asistența macrofinanciară de 145 milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

Europarlamentarul român a precizat că a solicitat membrilor Comisiei pentru bugete să avizeze decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană și să nu depună niciun amendament.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "În același timp, am cerut Comisiei pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest proiect legislativ - să procedeze la fel și să voteze propunerea Comisiei Europene fără amendamente. Am propus acest lucru tocmai pentru a ne asigura că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului."

A scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. De asemenea, eurodeputatul român a mai precizat că sprijinul financiar este oferit Republicii Moldova pentru ca pe durata acestui an, Guvernul de la Chișinău să aibă la dispoziție suficiente fonduri pentru a veni în sprijinul cetățenilor și pentru a asigura stabilitatea economică.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Republica Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să treacă peste provocările existente și să continue integrarea europeană. De aceea, vrem să luăm toate măsurile pentru o adoptare rapidă a sprijinului financiar astfel încât banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei."

După avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, urmează votul în Comisia pentru comerț internațional asupra asistenței, programat pentru 27 aprilie. Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai. Cele 145 de milioane de euro ar urma să ajungă în Republica Moldova până la finalul anului curent, în două tranșe ce vor fi virate în trimestrele trei și patru. Din suma totală, 45 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile, iar celelalte 100 de milioane de euro sunt credite în condiţii avantajoase.

Opinia ta contează. Comentează!