Statele Unite au blocat toate proprietățile și conturile bancare ale oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor
Politic 26 octombrie 2022, 19:27 | 834

Statele Unite au blocat toate proprietățile și conturile bancare ale oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și ale persoanelor asociate acestora. Despre sancțiuni a anunțat astăzi ambasadorul american la Chișinău, KENT D. LOGSDON.

KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Cu câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni - Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și a mai multor entități, și persoane asociate acestora pentru acte de corupție sistemică și interferență în alegeri susținute de Kremlin."

Drept consecință, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și alte persoane asociate nu vor mai putea intra pe teritoriul Statelor Unite.

KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Includerea lor în lista persoanelor sancționate înseamnă că imediat, orice active și proprietăți ale lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în Statele Unite, sau sunt deținute, controlate de alte persoane în SUA sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine. Aceste sancțiuni se referă la blocarea oricăror tranzacții efectuate de către persoane din SUA și orice alte tranzacții pe teritoriul SUA sau care tranzitează și implică orice proprietate sau interese ce aparțin persoanelor sancționate."

Statele Unite au luat măsuri și pentru a contracara influența Rusiei, prin impunerea de sancțiuni împotriva unor persoane și entități asociate eforturilor de influențare rusă în Republica Moldova, a adăugat ambasadorul american.

KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Ați trăit mai mulți ani într-un stat capturat, cu un sistem de justiție erodat, alegeri distorsionate și voturi furate în Parlament, precum și sacoșe cu bani transmise din mână în mână. Anunțul din această seară reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni pe care SUA le-au întreprins pentru a ajuta în eliminarea flagelului corupției în Republica Moldova."

Potrivit ambasadorului american, Vladimir Plahotniuc este sancționat pentru rolul său semnificat în corupția din Republica Moldova, mituirea forțelor de ordine, capturarea și coruperea instituțiilor statului. Ilan Șor, soția sa, interpreta rusă Jasmin, dar și reprezentanți ai partidului Șor, sunt sancționați pentru amestecul în procesul electoral din Republica Moldova, acționarea în interesele Federației Ruse, instigarea tulburărilor din societate. Totodată, ambasadorul a menționat că cetățenii ruși sancționați au participat activ la subminarea statului de drept și promovarea intereselor rusești.

Opinia ta contează. Comentează!