Mureșan, interviu pentru Jurnal TV
Politic 22 mai 2023, 19:49 | 463

Summitul Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment internațional găzduit vreodată de Republica Moldova, iar autoritățile de la Chișinău beneficiază acum de cea mai mare încredere a blocului comunitar. Declarația a fost făcută de Siegfried Mureşan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. Europarlamentarul a vorbit și despre alegerile din autonomia găgăuză, despre care oamenii legii spun că au fost marcate de corupție electorală.

Siegfried Mureșan ne-a spus că Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va permite Președinției, Guvernului și Parlamentului să obțină sprijin de la Bruxelles pentru accelerarea parcursului european al Republicii Moldova.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "În jur de 50 de șefi de stat și de Guvern din țările Uniunii Europene, plus liderii tuturor instituțiilor europene, vin în Republica Moldova. Faptul că vin, arată, în primul rând, încrederea și susținerea de care Republica Moldova se bucură, în prezent, la nivel european. Și încrederea în Republica Moldova este acum mai mare, decât a fost oricând în ultimii 30 de ani."

L-am întrebat pe eurodeputatul român dacă își menține prognoza privind faptul că Uniunea Europeană ar putea lansa negocierile de aderare cu Republica Moldova până la finalul acestui an? Asta în contextul în care autoritățile de la Chișinău au anunțat că până în luna aprilie curent au îndeplinit doar 40 la sută din recomandările Comisiei Europene enunțate în iunie trecut.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Comisia Europeană a transmis Republicii Moldova o listă cu nouă recomandări, reforme de implementat, pentru a progresa în această direcție. Aceste reforme sunt acum în curs de implementare aici, în Republica Moldova. De îndată ce implementarea se va finaliza, Comisia Europeană are obligația să spună Republicii Moldova cum mergem mai departe, care e următoarea etapă. Eu cred că următoarea etapă trebuie să fie începerea negocierilor de aderare. Cred că este posibilă începerea negocierilor până la finalul acestui an, dacă ritmul de reforme continuă."

Siegfried Mureșan a declarat că decizia finală, privind începerea negocierilor de aderare, va fi luată spre finalul anului curent. A adăugat însă că, în prezent, la nivelul Uniunii Europene, nu există niciun stat care să nu vrea să sprijine Republica Moldova în parcursul său european. Întrebat despre alegerile din autonomia găgăuză și dosarul privind coruperea alegătorilor, eurodeputatul a spus că „autoritățile trebuie să-și îndeplinească misiunea, să investigheze și să accelereze investigațiile, în baza legii”.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Pentru ca oamenii din sud să-și poată fructifica potențialul, e important să nu fie reprezentați de politicieni dubioși în care nu poate exista încredere. Autoritățile trebuie să fie pozitive față de cetățenii din sud, dar, evident, ferme cu oameni politici care acționează într-un spațiu politic și legislativ în afara ordinii și oameni politici care vor să slăbească Republica Moldova. Aceștia trebuie tratați cu claritate, cu hotărâre, cu fermitate de către autorități."

Siegfried Mureșan a mai spus că Uniunea Europeană vrea să ajute toți cetățenii Republicii Moldova - din nord și din sud, din est și din vest - să-și sporească nivelul de trai și să beneficieze de drepturi egale. Anume din acest motiv, „autoritățile de la Chișinău ar trebui să meargă, în perioada următoare, în sudul Republicii Moldova pentru a le explica oamenilor de ce perspectiva europeană e bună pentru ei și de ce oameni politici susținuți de persoane certate cu legea nu vor guverna niciodată pentru cetățeni”, a punctat Mureșan.

Opinia ta contează. Comentează!