Un alt lot de asistență umanitară pentru tratarea pacienților oncologici, refugiați din Ucraina, a ajuns la Chișinău
Social 23 septembrie 2022, 15:47 | 492

Un alt lot de asistență umanitară pentru tratarea pacienților oncologici, refugiați din Ucraina, a ajuns la Chișinău. Este vorba de echipamente pentru investigație internă și mai multe medicamente anticanceroase, oferite de Guvernul Japoniei în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației. Potrivit directorului Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, în Republica Moldova sunt peste 400 de refugiați ucraineni care suferă de boli oncologice.

RUSLAN BALTAGA, directorul Institutului Oncologic: "Lotul de medicamente și echipamente este constituit din două fibroscoape, un video laringoscop, pompe de infuzie în număr de 25, medicamente anticanceroase, anestezice, soluții perfuzabile. 4:57-5:09 Suplimentarea asistenței umanitare de urgență de către Guvernul Japoniei este o reacție la nevoile urgente în domeniile precum sănătate, asistență și securitate alimentară, protecția refugiaților din Ucraina și țările învecinate.

Donatorii au subliniat că implicarea cetățenilor moldoveni în gestionarea crizei refugiaților i-a determinat să vină cu un ajutor umanitar pentru persoanele aflate în dificultate.

YOSHIHIRO KATAYAMA, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: "Noi ne dorim sincer ca aceste echipamente medicale, să fie utilizate într-o maximă eficiență pentru poporul moldovean și pentru ucrainenii care și-au găsit adăpost în Republica Moldova."

LARS JOHAN LONNBACK, șeful Misiunii OIM în Republica Moldova: "Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Organizația Internațională pentru Migrație a lucrat continuu cu autoritățile din Republica Moldova, fiind pregătită să răspundă cu măsuri pentru a asigura ca refugiații să se acomodeze mai ușor în centre și să beneficieze de toate facilitățile acestora."

ION PRISĂCARU, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Este foarte important să ai prieteni, parteneri, persoane care se implică activ, cu empatie. Din primele zile când a început războiul, Guvernul Japoniei a venit cu o expertiză, cu o ofertă de suport și au inclus aici inclusiv și o echipă de experți internaționali care au venit să ne ajute să gestionăm această criză."

Valoarea lotului oferit ajunge la 230 de mii de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!