Deputații au votat pentru constituirea Grupului parlamentar pentru susținerea „Belarus Democrat”
Politic 20 octombrie 2022, 20:03 | 688

Deputații au creat grupul pentru aprofundarea dialogului dintre legislativul din Republica Moldova și Mișcarea „Belarus Democrat”. Inițiativa deputaților puterii a stârnit nemulțumirea opoziției. Legislatorii PSRM spun că autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă grijă doar de relațiile cu actuala guvernare de la Minsk, reprezentată de președintele contestat, Alexandr Lukașenko.

Potrivit autorilor proiectului, prin acțiunea de constituire a grupului parlamentar pentru susținerea mișcării „Belarus Democrat”, Parlamentul își reafirmă angajamentul față de promovarea valorilor democratice și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: "Nouă ni-i interesant cine sunt anonimii sau cine face parte din prietenii cu care vreți să prieteniți din partea „Belarus Democrat”? Dacă puteți să numiți două, trei, patru, cinci persoane, zece..."

DOINA GHERMAN, deputat PAS: "Grupul parlamentar ”Belarus Democrat” reprezintă mișcarea democratică reprezentată de Svetlana Tihanovskaia. Unul dintre reprezentanții acestui grup este Anatoli Lebediko care este și șeful staff-ului doamnei Svetlana Tihanovskaia."

ALEXANDR NESTEROVSKI, deputat PSRM: "Voi puteți să vă imaginați ca Republica Belarus să recunoască niște opozanți, care recent au protestat în piață, și să creeze un grup de prietenie cu ei? Sau ar putea Republica Belarus să creeze un grup de prietenie cu Transnistria? Nici în vise fantastice Belarus nu ar face așa ceva, iar noi mergem împotriva oficialilor guvernamentali."

LILIAN CARP, deputat PAS: "Ați uitat cumva cum pe 7 aprilie 2009 ați băgat în mormânt trei oameni? Sau voi credeți că lumea a uitat? Da, voi ați înăbușit o revoltă pe 7 aprilie în sânge. Sute de tineri i-ați bătut atunci de i-ați rupt! Unii din ei au plecat din Republica Moldova anume din cauza acelui protest pe care voi l-ați înăbușit! Exact asta s-a întâmplat în Belarus! Dacă voi nu înțelegeți ce însemană democrație..."

După lungi dezbateri și acuzații reciproce, proiectul a fost aprobat cu votul a 52 de deputați PAS.

Opinia ta contează. Comentează!