Vladimir Plahotniuc anunțat în căutare națională, este acuzat de îmbogățire ilicită
Politic 18 februarie 2022, 19:34 | 1546

Fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare națională, este acuzat de îmbogățire ilicită. O ordonanță în acest sens a fost semnată miercuri, 16 februarie, dar procurorii au confirmat abia astăzi această informație, după ce au înțeles că reporterii Jurnal TV au aflat despre existența documentului.

Deși există o ordonanță de punere sub învinuire a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, încă din data de 16 februarie, responsabilii de la Procuratura Generală au încercat să ascundă acest lucru de jurnaliști. În cele din urmă, procurorul PCCOCS Dumitru Răilean ne-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este învinuit de îmbogățire ilicită și că, în perioada în care era deputat, acesta cheltuia miliarde, sume care depășeau cu mult veniturile pe care le declara. Potrivit procurorului, fostul lider PD arunca sume mari de bani inclusiv pentru întreținerea unui iaht. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc nu a comentat acuzațiile și spune că nu a văzut ordonanța.

DUMITRU RĂILEANU, procuror: "Lui i se încriminează îmbogățirea ilicită fiind deputat în Parlamentul Republicii Moldova, acesta a tăinuit un șir de bunuri, înscriindu-le pe numele unui șir de companii precum și pe diverse persoane fizice. O parte din aceste bunuri deja au fost identificate, pe unele deja a fost aplicat sechestru. Diferența dintre bunurile declarate de acesta și veniturile pe care le deține în realitate este suma de două miliarde de lei."

Deși Dumitru Răileanu ne-a confirmat existența unei ordonanțe de punere sub învinuire, responsabilii de la Procuratura Generală au negat existența acestui act. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac ne-a spus că nu cunoaște nimic despre această ordonanță.

LUCIAN ROGAC, avocat: "-Știm că domnul Plahotniuc a fost învinuit de îmbogățire ilicită, există o ordonanță de pe data de 16, vrem să știm cum comentează clientul dumnevoastră? -16 luna aceasta? -Da. -Nu mi-a fost adusă la cunoștință această ordonanță. 0Ș43 Săptămâna viitoare am o citație la Procuratură și probabil asta o să-mi spună."

În perioada regimului Plahotniuc, presa a scris frecvent despre obsesia acestuia pentru opulență și lux. Plahotniuc a zburat de câteva ori peste ocean cu avioane de lux, dotate cu paturi, cabină de duș, masă pentru ședințe și alte obiecte exclusiviste. Acesta folosea aeronave închiriate din Turcia inclusiv pentru zboruri de câteva zeci de kilometri în interiorul țării. La o recepție organizată în capitală, oligarhul a venit cu elicopterul de la Leova. Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat, prin intermediul căruia controla instituțiile statului, a cedat puterea. În luna octombrie a aceluiași an, Procuratura anunța că au fost pornite două dosare penale și Plahotniuc a fost anunțat în căutare națională. În 2020, pe numele lui au fost pornite alte două dosare pentru implicare în frauda bancară.

Opinia ta contează. Comentează!