Mâine, un litru de benzină va costa 27 lei și 72 de bani, cu 11 bani mai mult decât astăzi
Economic 2 august 2023, 19:56 | 572

Carburanții continuă să se scumpească. Mâine, un litru de benzină va costa 27 lei și 72 de bani, cu 11 bani mai mult decât astăzi. Motorina va fi vândută cu 21 de lei și 90 de bani, litrul, în creștere cu 25 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că scumpirea este generată de majorarea tot mai pronunțată a valorii cotațiilor Platts la produsele petroliere la nivel global.

În ultimele trei zile, cotația Platts la motorină a crescut cu peste 50 de dolari tona, ceea ce reprezintă o majorare de circa 6% în raport cu valoarea acesteia de la sfârșitul săptămânii trecute. De la începutul lunii iulie, prețul motorinei la bursele internaționale s-a majorat cu circa 28%, iar cel al benzinei - cu circa 19%.

ANUNȚUL ANRE PRIVIND SCUMPIREA CARBURANȚILOR: "Cotația țițeiului Brent a ajuns în ultimele zile la peste 85 dolari per baril, sau cu peste 15% mai mult decât nivelul de acum o lună. Pe lângă decizia unor state importante de a reduce producția sau exportul țițeiului în perioada următoare, o influență semnificativă asupra pieței au avut-o bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina. Acest fapt a generat creșterea costurilor pentru asigurarea navelor, care transportă produse petroliere în zona Mării Negre, inclusiv în Portul Giurgiulești."

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică mai anunță că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și îi asigură pe consumatori de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

Opinia ta contează. Comentează!