Europa nu mai cumpără cărbune din Rusia
Externe 10 august 2022, 20:21 | 568

Europa renunță la cărbunele rusesc. Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei, adoptat în aprilie ca răspuns la invazia Ucrainei, intră în vigoare astăzi. În pofida crizei energetice din Europa, noile restricții sunt văzute ca o oportunitate de a reduce consumul de combustibili fosili. "Este necesar un embargo pe gaz pentru a grăbi prăbușirea economiei ruse", a fost reacția autorităților de la Kiev.

ARIANNA PODESTA, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru concurență și Eurostat: "Asigurarea punerii efective în aplicare a sancțiunilor este în primul rând responsabilitatea noastră, a statelor membre. Comisia își menține angajamentul deplin de a colabora cu acestea în ceea ce privește punerea în aplicare a sancțiunilor, asigurând o abordare coerentă în întreaga Uniune Europeană."

ERIC MAMER, purtător de cuvânt principal al Comisiei Europene: "În mod paradoxal, invazia rusă în Ucraina ne va ajuta să accelerăm renunțarea la combustibilii fosili în general și la combustibilii fosili rusești în particulari."

ANDRII ERMAK, șef al Oficiului Președintelui Ucrainei: "Din 10 august, Uniunea Europeană și Marea Britanie au oprit importul de cărbune rusesc ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Este necesar un embargo pe gaz pentru a grăbi prăbușirea economiei ruse."

Potrivit Comisiei Europene, stoparea exporturilor de cărbune ar putea costa Federația Rusă în jur de opt miliarde de dolari pe an.

În aprilie, Uniunea Europeană a decis interzicerea importurilor de cărbune rusesc sub orice formă, ca parte a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni restrictive împotriva Rusiei. De la începutul războiului, pe care l-a declanșat Rusa în Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat mai multe pachete de sancțiuni la adresa Kremlinului, pentru a intensifica presiunea economică și să afecteze capacitatea Rusiei de a finanța invazia Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!