Federația Rusă ar putea expulza câțiva diplomați moldoveni, aflați la Moscova, spune expertul în securitate, Andrei Curăraru
Politic 15 august 2023, 19:51 | 536

Drept răspuns la decizia Chișinăului de reducere a numărului de diplomați ruși, Federația Rusă ar putea expulza câțiva diplomați moldoveni, aflați la Moscova. De această părere este expertul în securitate al comunității WatchDog, Andrei Curăraru. Potrivit lui, printre diplomații ruși erau și spioni. Astfel, activitatea de spionaj pe teritoriul Republicii Moldova a fost afectată, însă nu a fost limitată, atrage atenția expertul.

ANDREI CURĂRARU, expert în Securitate: "În lumea spionajului se spune că diplomatul este un spion cu licență. Cu siguranță, printre cei 45 de diplomați trimiși acasă erau și spioni. Dar nu cunoaștem, în general, care sunt capacitățile Federației Ruse în Republica Moldova în această materie."

Expertul în securitate, Andrei Curăraru a menționat că reducerea numărului de diplomați ruși la Chișinău este o măsură justificată și necesară, dar vor urma anumite acțiuni ale Moscovei. Autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie pregătite pentru atacuri cibernetice, expulzarea diplomaților moldoveni, dar și alte scenarii.

ANDREI CURĂRARU, expert în Securitate: "Alte mijloace pe care le utilizează de regulă împotriva Republicii Moldova sunt interzicerea de exporturi din diferite motive, exporturile agricole, limitarea de relații economice, insistarea la unii aliați ai Federației Ruse de a lua măsuri similare. Asta am văzut în cazul scandalului cu Turcia. În plus, vor avea de suferit și cetățenii Republicii Moldova pe teritoriul Federației Ruse, în special în sensul obținerii unui statut legal."

La cîteva zile de la publicarea investigației realizată de echipa Jurnal TV în colaborare cu jurnaliștii de la The Insider, în luna iulie curent, care arată că acoperișul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău este împânzit cu antene, care ar intercepta informații pentru serviciile de spionaj rusești, Ministerul de Externe de la Chișinău a luat decizia de a reduce numărul diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova. Luni, 14 august, cei 45 de diplomați ruși și familiile lor, au părăsit teritoriul țării noastre.

Opinia ta contează. Comentează!