Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 28 Iunie
Politic 28 iunie 2021, 19:56 | 914

Majorarea salariilor profesorilor și a pensiilor. Sunt câteva din promisiunile făcute astăzi de politicieni în campania electorală pentru anticipatele din 11 iulie. Ce activități au mai desfășurat formațiunile, vedeți în cele ce urmează.

Prioritățile Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei pentru domeniul educației și științei au fost prezentate de liderul formațiunii Ion Chicu la întâlnirea cu profesorii Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău. Potrivit politicianului, deficitul de dascăli este o problemă esențială, dar care poate fi soluționată prin majorarea salariilor și extinderea programului de indemnizații pentru tinerii pedagogi care se vor angaja în mediul rural.

ION CHICU, liderul PDCM: "Am decis cu colegii cu care în acești trei ani am activat împreună și la Ministerul Finanțelor și în Guvern, dar și cu mulți alți colegi să creăm o echipă și să încercăm să îndeplinim acest deziderat să atragem oameni de valoare în acele coridoare ale puterii care decid soarta de mai departe a țării."

Obiectivul național al Partidului Acțiune și Solidaritate pentru pensionari este majorarea pensiilor cel puțin până la 2.000 de lei, începând cu 1 octombrie 2021. Despre aceasta au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, membrii formațiunii. Potrivit lor, acesta va fi primul pas pentru a porni vremurile bune pentru cei în etate. De asemenea, își propun compensarea a 100% din costul medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici.

DAN PERCIUN, membru PAS: "PAS urmează angajamentul ferm de a majora anual pensia în baza creșterii economice și a salariului mediu. Pensiile oamenilor trebuie să se majoreze real de la an la an, nu doar să se indexeze ajustându-se la creșterea pensiilor. Pensionarii trebuie să beneficieze și ei de pe urma creșterii economiei."

Iar Partidul Unității Naționale a remis presei un comunicat în care anunță că a organizat un eveniment de comemorare față de ocupația militară din 28 iunie 1940. Formațiunea solicită ca această zi dureroasă din istoria Basarabiei să fie declarată Zi de Doliu Național și să fie înființată o Comisie pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

OCTAVIAN ȚÂCU, liderul PUN: "PUN este un partid unionist, care pledează pentru reîntregirea Republicii Moldova, cel de-al doilea stat românesc, cu România și care are la bazele acțiunii sale politice memoria istorică. Rareori se întâmplă în istorie să avem șansa să îndreptăm o nedreptate istorică așa cum a fost la 28 iunie, dar 11 iulie este șansa noastră să readucem lucrurile la normalitate."

Partidul Acasă Construim Europa cere Comisiei Electorale Centrale să stopeze incidentele violente din campania electorală. Asta după ce mai mulți membri ai formațiunii au fost agresați verbal și fizic. Cele mai recente cazuri s-au întâmplat în acest weekend. La Bălți, dar și la Chișinău în timpul unor meciuri de fotbal unor membri ai partidului nu le-a fost permis accesul pe stadion, iar câțiva jucători sponsorizați de formațiune ar fi fost bătuți.

TATIANA ROTARU, membru PACE: "Vorbim de o serie de cazuri de atacuri fizice asupra membrilor PACE sau asupra simpatizanților PACE. Condamnăm aceste evenimente și cerem autorităților să ia măsuri cât mai rapid și cât mai eficient."

Platforma DA a depus la Comisia Electorală Centrală un demers prin care a cerut adoptarea unei hotărâri speciale cu privire la interzicerea transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua scrutinului din 11 iulie 2021. Într-un comunicat de presă, Platforma DA atenționează asupra riscurilor de fraudare a procesului electoral prin folosirea transportării organizate a alegătorilor de către unii concurenți electorali. Corneliu Pasat, șeful adjunct al Direcției comunicare al CEC, ne-a spus că demersul Platformei DA va fi examinat, iar PACE trebuie să depună o sesizare la CEC. Ceilalți concurenți electorali nu au organizat astăzi evenimente publice vizibile în cadrul campaniei electorale.

Opinia ta contează. Comentează!