Judecătoarea Curții Constituționale, Viorica Puica, a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare
Justiţie 20 februarie 2024, 16:58 | 397

Judecătoarea Curții Constituționale, Viorica Puica, a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi cu vot unanim raportul Comisiei Vetting. Magistratul care a trecut cu succes testul a fost evaluat la sfârșitul anului trecut din poziția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

SERGIU CARAMAN, președintele interimar al CSM: "Plenul CSM hotărăște: Se acceptă raportul cu privire la evaluarea externă a candidatului Viorica Puica la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție și se constată promovarea evaluării. Hotărârea poate fi contestată la CSJ în termen de cinci zile de la comunicare."

În fața membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Viorica Puică a enumerat câteva probleme în procesul de evaluare externă. Una dintre acestea ar fi sustragerea judecătorilor de la munca de bază.

VIORICA PUICA, judecător al Curții Constituționale: "După ce mi s-au adresat întrebările suplimentare, am fost nevoită o sâmbătă și duminică, împreună cu soțul, să fac o analiză și să dau răspuns la aceste întrebări. De asemenea, într-o zi din săptămână am lăsat activitatea mea de bază și am mers la bănci, la depozitarul unic. Eu mi-aș dori ca în cadrul evaluării judecătorii să fie mai puțin sustrași de la munca da bază. Eu știu că un judecător bun pune accent pe lucrul său, pe dosare și pe oamenii care vin în sala de judecată."

Viorica Puica a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională pe 24 noiembrie trecut. Candidatura acesteia a fost susținută de către toți cei șase membri ai CSM prezenți în ședință, după ce a fost intervievată. Din 26 august 2023, Puica asigură interimatul funcției de președinte al CSJ, în contextul în care cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva a fost acceptată parțial, iar judecătoarea și-a încetat activitatea.

Membrii CSM spun că în timpul apropiat vor examina în ședință raportul Comisiei de evaluare externă cu privire la următorul candidat pentru funcția de judecător – procurorul Sergiu Brigai.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie