Viceprimarii municipiului Chișinău și unii șefi de direcție riscă să fie suspendați din funcție și sancționați
Social 16 aprilie 2024, 15:59 | 2104

Viceprimarii municipiului Chișinău și unii șefi de direcție riscă să fie suspendați din funcție și sancționați. Centrul Național Anticorupție a trimis în instanță dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu, în care sunt vizați angajații Primăriei. Aceștia neagă acuzațiile și spun că își vor apăra drepturile în procese de judecată.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, funcționarii și-au depășit atribuțiile de serviciu, când au decis tăierea salariilor celor peste două mii de asistenți personali, care au la îngrijire persoane cu dizabilități severe.

PRECIZĂRILE CNA: "Centrul Național Anticorupție a remis spre examinare în instanță materialele cauzei contravenționale pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către 22 de membri ai Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău."

În această cauză contravențională sunt vizați viceprimarii Ilie Ceban, Angela Cutasevici, Irina Gutnic și Olga Ursu, pretori adjuncți și mai mulți șefi de direcție, printre care Vladimir Bolocan, Roman Vitiuc, Vitalie Mihalache, Ion Burdiumov, Andrei Pavaloi, Dorin Ciornîi, Diana Tacu, Alina Tabacari și Olesea Pșenițchi. „Sancționarea prevede o amendă de până la 4 mii 500 de lei cu privarea dreptului de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an”, se mai arată în comunicatul CNA.

VASILE CHIRILESCU, purtător de cuvânt al Primăriei Chișinău: "Instanța urmează să se expună pe acest caz. La rândul nostru, Primăria își va apăra drepturile în instanță. La fel cum a declara anterior primarul general, nu este corect ca din acest program, programul „Restart”, să fie exclus municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Or legea trebuie să-i vizeze pe toți."

La sfârșitul lunii februarie curent, municipalitatea a suspendat Serviciul social „asistență personală” până vor fi găsiți banii necesari pentru funcționarea acestuia. Problema asistenților personali a apărut în luna ianuarie, când șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin privind concedierea asistenților personali care sunt la pensie, iar ceilalți, din totalul de 2 mii 100 de asistenți personali, să fie plătiți doar pentru jumătate de normă. Municipalitatea argumenta atunci că nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie