Veacesalv Valiko s-a deplasat în Franța și a coordonat acțiunile celorlalți „graffito master”
Social 11 martie 2024, 20:05 | 743

Rețelele pro-ruse din Republica Moldova s-au înviorat simțitor. Și-au extins geografia de acțiuni provocatoare. Un episod relevant în acest sens, care a ţinut prima pagină a presei, a fost apariția pe mai multe clădiri din capitala Franței a Stelelor lui David. Unul dintre desenatori a fost Veaceslav Valiko, cetățean al Republicii Moldova. Acesta a refuzat să ne comenteze subiectul.

Omul din imagine este Veaceslav Valiko. El a devenit cunoscut în spațiul public în timpul campaniei electorale parlamentare din 2021, fiind reprezentat în dezbateri de controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Apoi, Valiko a ajuns în atenția presei după ce a încercat să organizeze în centrul Chișinăului un concert al interpretului rus, Morgenshtern.

Organizarea evenimentelor festive nu este singura pasiune a activistului Valiko. În 2021, el a ajuns pe lista persoanelor ce prezintă pericol pentru securitatea națională a Ucrainei. Acesta a fost adăugat în baza de date al Centrului de Cercetare a Crimelor contra securității naționale al Ucrainei, pentru organizarea evenimentelor, care, cităm, „pun în pericol viața oamenilor”. Am încheiat citatul.

Noi am aflat că desenarea stelelor lui David pe mai multe clădiri din Paris a fost coordonată, într-un fel sau altul, de Valiko. S-a întâmplat în octombrie trecut. La scurt timp de la declanșarea războiului în Orientul Mijlociu. Trebuie să precizăm că marcarea cu Steaua lui David a oricărui imobil era o practică folosită de naziști în anii 30 și 40 ai secolului trecut, pentru a impune concepția rasistă a național-socialiștilor.

Presa franceză a scris că la fața locului a fost reținut un cuplu de cetățeni moldoveni, iar demonstrația a descris-o „drept tentativă de destabilizare”. De remarcat că la acea vreme, simboluri similare au apărut pe clădirile mai multor orașe europene, iar gruparea HAMAS își îndemna susținătorii prin intermediul rețelelor de socializare să atace evreii din toată lumea. Portalul de investigații „The Insider” demonstra într-un articol că imaginile cu Steaua lui David pe clădiri au fost publicate intens în cadrul unui atac masiv de tip spam pe rețeaua de socializare X. Pe 25 octombrie, timp de câteva ore, fotografii similare apăreau din minut în minut pe profiluri pro-ruse. Jurnaliștii „The Insider” stabileau că această campanie de dezinformare era coordonată de la Kremlin, pentru a sugera ideea că războiul dintre Israel și gruparea Hamas este o consecință a invaziei Ruse în Ucraina.

Încercarea noastră de a afla mai multe din prima sursă a fost zădărnicită. Veacesalv Valiko a refuzat să ne spună ceva, dacă nu-l motivăm.

VEACESLAV VALIKO, organizatorul campaniei „Steaua lui David”: "Dacă vreți să obțineți un interviu în exclusivitate, gândiți-vă la o propunere pentru mine, iar eu mă voi gândi dacă o să accept."

La scurt timp, Valiko a publicat pe facebook un video, în care a recunoscut că a însoțit două cupluri de cetățeni moldoveni la Paris, ca să deseneze Steaua lui David pe clădiri.

VEACESLAV VALIKO: "Odată ce mă sună jurnaliștii moldoveni, înseamnă că Serviciul de Informații din Franța a decis să divulge datele despre așa-numitul fotograf, care a fost zărit împreună cu cele două grupuri. În această situație nu mai are sens să păstrez tăcerea. Da, recunosc. Acel fotograf eram eu."

Valiko lasă să se înțeleagă că prin aplicarea pe clădiri a Stelei lui David se transmitea un mesaj de sprijin a comunității evreiești din Europa, dar nu explică de ce a ales pentru aceasta o practică nazistă și, mai ales, într-o Europă pe care o consideră neofascistă.

O enigmă rămâne, deocamdată, cine este animatorul operațiunii de la Paris. Cu referire la surse din poliție, presa franceză scria despre omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenco. Acesta a fost promotor al ideii „Uniunii Vamale” și a susținut Partidul Socialiştilor în alegerile locale. Prizenco a sprijinit organizarea controversatului referendum din autonomia găgăuză pentru relații mai strânse cu Rusia. „Europa Liberă” a reușit să-l identifice pe unul dintre desenatori. Era vorba despre Alexandru Cocii, originar din Transnistria, surprins anterior la manifestațiile organizate de Partidul Șor, până a fi scos în afara legii. Alexandru Cocii a confirmat pentru „Europa Liberă” că îl știe pe Prizenko. Într-o discuție cu reporterul nostru, Prizenko a negat că el ar fi comanditarul, dar zice că îl cunoaște.

ANATOLI PRIZENKO, organizatorul campaniei „Steaua lui David”: "Omul care a comandat această campanie locuiește în Franța. Îi zice David și este reprezentantul organizației „Scutul lui David”. El a ales ca această campanie să aibă loc în Paris. Există așa o organizație ebraică europeană, care se numește „Scutul lui David”."

Deși Prizenko susține că această organizație desfășoară campanii similare în toată lumea, vreo informație oficială despre „Scutul lui David” nu există. Ulterior, Anatoli Prizenco ne-a povestit că nu s-a văzut niciodată cu liderul acestei organizații și că a ținut legătura cu el numai în mediul virtual.

ANATOLI PRIZENKO, organizatorul campaniei „Steaua lui David”: "- Vă cunoașteți doar la nivel de comunicare pe TikTok? – Da, TikTok, Telegram... – Personal nu l-ați cunoscut? – Nu l-am întâlnit niciodată. El a fost foarte sincer în timpul discuției. – Nici nu l-ați văzut? – Nu. Eu discut cu oamenii și am încredere în ei."

Anatoli Prizenco a povestit în detaliu cum au fost împărțite rolurile dintre el și Veaceslav Valiko.

ANATOLI PRIZENKO, organizatorul campaniei „Steaua lui David”: "Noi am lucrat separat. Eu am găsit oameni, iar Valiko vorbea direct cu comanditarul, fără prezența mea. - Valiko a fost împreună cu ei, dar el nu a fost reținut. El n-a fost prezent în timpul operațiunii? – El era responsabil pentru securitatea desenatorilor. - Iar faptul că unul dintre executori s-a dovedit a fi susținător al Partidului Șor este o coincidență? – Da, e o întâmplare. Ei au aflat că eu pot aduna oameni, cu bani puțini, un fel de „Work and Travel”. Straniu, desigur. Ideea a fost să câștige niște bani și să vadă Parisul. - Cât au primit executorii? – Câte 300 de euro. – Și dumneavoastră cât ați primit? – Mie trebuia să-mi dea 250 de euro, dar nu m-a dat, pentru că a dispărut."

Deși unul dintre cele două cupluri de desenatori a fost reținut și apoi extrădat în Republica Moldova, Anatoli Prizenco a spus că nu vede nimic ilegal în imprimarea stelelor lui David pe clădirile Parisului și că simbolurile desenate erau de culoare albastră, nu galbenă, folosită de naziști.

ANATOLI PRIZENKO, organizatorul campaniei Steaua lui David: "Naziștii marcau casele evreilor cu stele de culoare galbenă, iar pe interior mai adăugau Iuda, sau jidan. Simbolurile desenate de noi erau executate cu acuratețe, în culorile drapelului Statului Israel. A fost o acțiune pașnică, de susținere a evreilor din Europa. - Ei alegeau casele la întâmplare. Găseau un perete mai alb și pictau pe el. Nicio intenție antisemită, nicio exprimare ofensatoare."

Anatoli Prizenco a confirmat că în august trecut a organizat evenimente cu tentă politică la Munchen și Paris, la comanda aceeași organizații. Atunci, cetățeni moldoveni, tot ghidați de Valiko, au împărțit pliante cu lozinca „Stop NATO”.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Într-un articol intitulat „Spionii lui Putin s-a întors”, publicat săptămâna trecut de „Financial Times”, se arată că principalele servicii de informații ale Rusiei și-au regrupat și modernizat efectivele, după ce capitalele europene, printre care și Chișinăul, au alungat acasă peste 600 de spioni, care operau cu acoperire diplomatică. Una dintre cele mai mari schimbări ale Kremlinului pare să fie utilizarea sporită a actorilor de informații „proxy". În operațiunile secrete ale Rusiei sunt folosiți acum indivizi din politică, din mediul de afaceri și chiar din lumea interlopă. Deseori, aceștia nici nu știu pentru cine lucrează. Contează să fie plătiți. Cazul desenatorilor de la Paris pare să fie din aceeași operă și este unul dintre puținele episoade, care au devenit cunoscute. Un caz similar, despre care vă vom povesti în zilele următoare, îi vizează pe foștii consilieri ai lui Igor Dodon, Vadim Iurcenco, vicepreședintele Uniunii de afaceri moldo-ruse, și politologul Iurii Gudilin. Aceștia sunt acuzați de SIS în spionaj în favoarea Federației Ruse, construind o rețea de agentură pe teritoriul Republicii Moldova. "

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie