A durat șapte ani până când a decis să plece de la soțul care o bătea
Social 2 august 2022, 15:34 | 659

A durat șapte ani până s-a hotărât să plece de lângă soțul care o bătea. Astăzi vă prezentăm istoria unei femei nedreptățite din Ungheni. A solicitat să-i păstrăm anonimatul, dar a acceptat să-și facă publică povestea, pentru ca alte femei să învețe din greșelile ei. Prin proiectul „Abilitarea femeilor pentru muncă decentă și viață decentă”, victima a fost motivată să facă o schimbare, să-și pornească propria afacere și să fie fericită.

Deși a trecut mult timp de la calvarul prin care a trecut, Ana plânge de fiecare când își amintește de prima căsnicie. A trecut prin toate tipurile de violență. Timp de șapte ani, fostul soț a umilit-o și a făcut-o să se creadă doar o umbră pe pământ. Nici cei doi copii pe care îi aveau nu au reușit să-l oprească.

Mulți cunoscuți ai femeii s-au transformat brusc în adevărați experți, care se întreceau în a înșira „sfaturi” inutile. Nimeni însă nu o putea ajuta cu adevărat.

Din fericire, a aflat despre consilierea psihologică gratuită de care a beneficiat la Clubul pentru femei din Ungheni. Așa că a decis să nu se mai întoarcă în casa în care viața ei era un coșmar. A găsit un loc temporar de trai la o rudă, iar peste un an era deja oficial divorțată.

Din fericire, Ana este supraviețuitoare a violenței domestice. Cu ajutorul specialiștilor, și-a găsit refugiul în muncă. În toate, este susținută de noul soț.

Cu ajutorul Clubului pentru Femei, este pe calea să-și deschidă o afacere. Vrea să creeze manual bijuterii. Specialiștii spun că reabilitarea prin muncă este cea mai eficientă în astfel de situații.

CAROLINA BUTUȘNEANU, consilier de ocupare: "Misiunea mea este să conectez femeile cu piața muncii. Să le ghidez, ca să aibă încredere că ele pot. Munca este cel mai bun remediu pentru a ieși din starea pasivă."

DANIELA DÎRZU, asistent de proiect: "În sate locuri de muncă disponibile nu prea sunt. Dacă vorbim de Cahul și Ungheni, putem spera că aceste doamne vor găsi un loc de muncă. Iar dacă vorbim de satele care sunt mai îndepărtate de centrele raionale este mult mai dificil. Atunci, ideea de ce putem face, o discutăm cu formatorul pe partea antreprenorială."

Clubul pentru femei activează în 12 localități din raioanele Ungheni și Cahul. În cadrul programului, peste o sută de femei beneficiază de serviciile de consiliere psihologică și ghidare în carieră, datorită proiectului implementat de Asociația Obștească „Făclia”, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Femeile care au nevoie de ajutor, pot accesa site-ul faclia.md.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie