Liderii lumii discută a doua zi despre schimbările climatice și consecințele nefaste ale acestora
Externe 8 noiembrie 2022, 20:31 | 368

În Egipt, liderii lumii discută a doua zi despre schimbările climatice și consecințele nefaste ale acestora. Oficialii de la Bruxelles spun că pentru a nu admite o situație ireversibilă, eforturile trebuie intensificate de către toți șefii de stat sau guvern. ”Lucrurile trebuie făcute împreună”, a accentuat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Îndemnăm partenerii noștri din Nordul global să-și intensifice finanțarea pentru climă către Sudul global. Echipa Europa își oferă o cotă echitabilă din promisiunea de 100 de miliarde de dolari. Pentru al doilea an consecutiv, am depășit suma de 23 de miliarde de euro în pofida pandemiei COVID-19, în pofida războiului dus de Rusia. Prin urmare, este posibil de făcut, de adaptat finanțările și facem apel la alții să facă la fel. Mesajul meu pentru voi este că Europa menține cursul, așa că haideți să facem lucrurile împreună."

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre consecințele schimbărilor climatice, dar și despre eforturile pentru a combate acest fenomen.

KLAUS IOHANNIS președintele României: "Cele mai dificile în decursul acestei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, securitate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice pentru abordarea multora dintre aceste provocări și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente, dar și a generațiilor viitoare."

Iar președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut liderilor să-și intensifice eforturile pentru a deveni independenți de combustibilii fosili ruși.

ANDRZEJ DUDA președintele Poloniei: "Consecințele agresiunii ruse reprezintă criză și costuri imense care pun în pericol implementarea în timp util a tranziției climatice, precum și realizarea la timp a scopurile propuse. De asemenea, a generat emisii suplimentare. Trebuie să ne străduim să asigurăm că agresiunea rusă este abrogată prompt și permanent prin majorarea ajutorului oferit Ucrainei, creșterea presiunii asupra Rusiei și să ne intensificăm eforturile în a deveni independenți de combustibilii fosili ai Rusiei."

La summitul din Egipt sunt prezenți peste 120 de lideri din întreaga lume, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai societăţii civile, ai mediului academic şi de afaceri. Potrivit experților, fenomenele meteorologice extreme legate de schimbările climatice, inclusiv valurile de căldură, seceta, inundațiile și incendiile forestiere se intensifică. Ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat la nivel global. Progresele făcute până acum au fost insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă.

Opinia ta contează. Comentează!