Leopard 2 și Challenger au ajuns la Kiev
Externe 28 martie 2023, 20:31 | 377

Trupele ruse au lansat mai multe atacuri aeriene noaptea trecută, inclusiv la Kiev. Victime nu există, anunță autoritățile locale. Forțele ucrainene au doborât 14 drone de producție iraniană utilizate de ruși. Între timp, Germania a confirmat prima livrare a 18 tancuri de luptă Leopard 2 către Ucraina şi 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder. Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat și despre furnizarea tancurilor britanice Challenger. De câteva luni, Kievul face apel către Vest la intensificarea livrărilor de arme pentru a face față invaziei Rusiei.

Berlinul a livrat tancurile, după ce militarii ucraineni s-au antrenat mai la o bază militară germană, învățând cum să stăpânească tancurile Leopard 2. Trupele ucrainene s-au antrenat încontinuu câte 12 ore pe zi, scrie France 24.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este da, am livrat tancuri Leopard, așa cum am anunțat."

Anunțul a fost făcut într-o conferinţă de presă la Rotterdam, unde Olaf Scholz şi prim-ministrul olandez Mark Rutte au discutat despre sprijinul militar pentru Ucraina. Germania a convenit să trimită tancuri în Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie, înainte de asta fiind supusă unor presiuni de livrare din partea aliaților săi. Furnizarea a fost anunţată de Berlin pentru sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

În Ucraina au ajuns și primele tancuri britanice Challenger, după ce militarii ucraineni şi-au încheiat stagiul de pregătire în Regatul Unit pentru a învăţa cum să manevreze cele 14 tancuri. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a dat o tură cu primul Challenger 2. ”Aceste maşini fantastice îşi vor începe în curând misiunile de luptă”, a declart Reznikov.

OLEKSII REZNIKOV, ministrul Apărării din Ucraina: "Sunt minunate! Ben, secretar de Stat pentru Apărare din Marea Britanie, este o oprire foarte bună. Mulțumiri mari din partea Ucrainei către Marea Britanie!"

Între timp, liderii din Vest au criticat decizia lui Putin de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, țară care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Premierul Olandei a avertizat Moscova să nu folosească astfel de arme.

MARK RUTTE, prim-ministrul Olandei: "Noi și aliații noștri NATO urmărim situația cu atenție, dar este cu adevărat retoric. Și Rusia știe că urmările vor fi enorme, dacă va folosi acel gen de arme."

Ucraina spune că decizia de a transfera arme nucleare ar putea destabiliza Belarusul, acuzând Rusia că a transformat țara într-un prizonier nuclear, scrie France 24.

Acum două luni mai multe state NATO au anunțat livrări de tancuri grele pentru ca Ucraina să se apere. Tancul Leopard 2 este considerat unul dintre cele mai moderne și poate atinge 70 de kilometri pe oră, fiind protejat împotriva dispozitivelor explozive, minelor sau proiectilelor antitanc.

A trecut un an de când Rusia a lansat un război neprovocat în Ucraina, care cauzează moarte și distrugeri masive în infrastructură.

Opinia ta contează. Comentează!