Scandal la ședința CMC
Politic 29 aprilie 2022, 19:46 | 1498

Scântei la Consiliul municipal Chișinău din cauza unui teren de aproape cinci ari din centrul Chișinăului. Terenul trece în gestiunea SRL „Glasul Națiunii”, al cărei fondator este Vasile Năstase, fratele consilierului Andrei Năstase. Pentru acest teren vor fi plătite 100 de mii de lei. Experții imobiliari spun că valoarea lui este de cel puțin 250 de mii de euro.

Proiectul de decizie cu privire la vânzarea-cumpărarea unui teren din str. 31 August 1989, aferent obiectivelor private și publicației „Glasul Națiunii”, care ar aparține fostului deputat Vasile Năstase, fratele fostului lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a stârnit polemici în cadrul ședinței de ieri, 28 aprilie. Scandalul a fost generat de prețul de vânzare a acestuia. Este vorba despre două loturi de teren, unul de aproape trei ari, care este propus la vânzare contra 54 de mii 619 lei, și altul de peste doi ari, care se vinde cu 47 de mii 85 de lei. Pe site-urile imobiliare, un astfel de teren se vinde cu prețuri ce pornesc de la 250 de mii de euro. Pe strada 31 August 1989 se află de mai mulți ani și sediul Platformei DA.

Consilierul PAS, Zinaida Popa, a precizat că legislația în vigoare, din 1 ianuarie 2022, prevede ca terenul să fie vândut la preț de piață și a propus trimiterea spre reexaminare a proiectului, subliniind că se vinde terenul „cu copeici”.

ZINAIDA POPA, consilier municipal PAS: "Aici noi avem un proiect nu dăm pământ cu capicele de dragul datului."

ANDRIAN GRIGORIȚCHI, șeful adjunct al Direcției arhitectură și urbanism: "Doamna Zinaida având în vedere că nu este terenul executivului direcției arhitectură."

În replică, Zinaida Popa a spus că în cazul în care este prezentat Consiliului curent, proiectul de decizie nu poate fi votat retroactiv.

Propunerea consilierei PAS de a trimite spre reexaminare proiectul nu a întrunit numărul de voturi, iar CMC a decis să aprobe ca bază proiectul de decizie cu votul a 29 de consilieri din PSRM, Platforma DA, Partidul „Șor”, PD și al consilierilor independenți Veaceslav Nedelea, Aliona Mandatii și Ala Tîșcul.

Beneficiar al terenului ar urma să fie Vasile Năstase, fratele consilierului municipal Andrei Năstase. Vasile Năstase a declarat pentru portalul ”Replica media” că este vorba despre un proiect mai vechi, depus încă în 2012, și că nu el este beneficiarul, ci publicația ”Glasul Națiunii”.

Potrivit datelor deschise furnizate de IDNO.md, Vasile Năstase este fondatorul Publicației Periodice ”Glasul Națiunii” SRL, unde deține o cotă majoritară de 51% din capitalul statutar.

Opinia ta contează. Comentează!