Un nou pachet de sprijin din partea UE
Economic 29 iunie 2023, 17:40 | 372

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au pregătit un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova care va contracara impactul războiului ruso-ucrainean asupra țării noastre. Pachetul are cinci priorități, inclusiv sprijinirea reformelor și asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

Uniunea Europeană își propune facilitarea dezvoltării economice și a conectivității prin intermediul Planului de acțiuni prioritare pentru comerț în cadrul DCFTA. O atenție sporită va fi acordată sprijinului întreprinderilor mici și mijlocii, dar și sporirii eficienței energetice.

COMUNICATUL COMISIEI EUROPENE: "Printre cele cinci priorități sunt sprijinirea reformelor din Republica Moldova, prin consolidarea capacității administrative, servicii de consultanță axate pe provocările care apar pe calea extinderii, programe de formare și de sprijin dedicate, precum și prin creșterea participării Moldovei la programele UE."

O altă prioritate este consolidarea sectorului de apărare al Republicii Moldova prin intermediul Facilității europene pentru pace, precum și a securității interne și a gestionării frontierelor prin investiții specifice și furnizarea de echipamente.

Acest nou pachet de sprijin vine ca urmare a unei solicitări din partea Consiliului European către Comisia Europeană. Anunțul despre asistența financiară a fost făcut de președintele executivului european, Ursula von der Leyen, pe 31 mai, la Chișinău, în ajunul Summitului Comunității Politice Europene.

Opinia ta contează. Comentează!