Pe listă persoanelor sancționate de Statele Unite ale Amercii figurează și Igor Ceaika, un apropiat de-ai lui Igor Dodon
Politic 27 octombrie 2022, 15:41 | 1019

Igor Dodon, Ion Ceban, Ilan Șor și chiar soția acestuia, Jasmin, au reacționat la decizia Statelor Unite de a-i pedepsi pentru acte de corupție. Ceban spune că va merge în judecată, iar Dodon le recomandă autorităților de la Chișinău să nu se bucure. Washingtonul a impus miercuri sancțiuni împotriva a zeci de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave Republicii Moldova”. Pe lângă fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, în listă a fost inclus Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia.

Potrivit autorităților americane, Rusia a încercat să submineze democrația din întreaga lume prin operațiuni de influență atât deschise, cât și ascunse. Astfel, înainte de alegerile parlamentare din 2021 din Republica Moldova, Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, au elaborat „planuri detaliate pentru a o submina pe Maia Sandu și a readuce Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei”. Igpr Ceaika a intermediat alianța dintre susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialiștilor, al cărui lider era pe atunci Igor Dodon.

Departamentului Trezoreriei SUA: "În schimbul promisiunii sprijinului rusesc în alegeri, Ceaika a obținut sprijinul pentru legislația preferată de Kremlin, inclusiv o lege, care să-l lipsească pe președintele Republicii Moldova de controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate. Moscova a folosit companiile lui Ceaika drept „paravan” pentru a direcționa bani către partidele politice colaboratoare din Republica Moldova. O parte din aceste fonduri ilicite pentru campania electorală a fost alocată pentru mită și fraudă electorală."

În raport este menționat și Igor Dodon, care în calitate de reprezentant al PSRM a beneficiat de consultări din partea experților ruși. Într-o replică la anunțul ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, Dodon a declarat că la conferința sa de presă, diplomatul american ”a arătat cine este în casă stăpân”. Potrivit lui Dodon, autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se bucure.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "La băieții ăștia de la conducere, jumătate dintre angajații Președinției sunt consilieri externi, au birouri, primesc salarii și nimeni nimic nu observă. Eu, ca președinte, nu am avut consilieri externi, iar la Președinție nimeni din Rusia nu a avut birou, așa cum au acum din Germania, SUA și România. - Și pe dumneavoastră v-au menționat în acel raport. - Clar lucru, cum să nu mă menționeze. - Comentați acest lucru? - Vreau să vă amintesc că subiectul a fost reflectat în mai multe investigații jurnalistice. M-au menționat și m-au menționat."

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat miercuri că pe lista persoanelor sancționate de către americani sunt și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale. Printre aceștia sunt primarul de Chișinău, Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională. Ceban spune că aceste informații sunt false și va merge în judecată.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Am văzut declarațiile interpretate de ieri, care sunt neadevărate și au mai fost preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă, tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare la adresa mea. Vor să îmi închidă gura. De astăzi vom căuta oficial servicii juridice, pentru a-i ataca în instanță pe cei de la guvernare și media, care distribuie mesaje false cu scop de denigrare a imaginii mele, a colegilor dar și a Primăriei."

Deputatul fugar Ilan Șor susține că nu este afectat de sancțiunile impuse de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite. Acesta s-a adresat și ambasadorului american în Republica Moldova.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic Șor: "Domnule ambasador, va reamintesc ca dvs. nu sunteți profesor pentru cetățenii moldoveni, ci oaspete. Prin urmare, declarațiile dumneavoastră nu pot fi interpretate altfel decât amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, ceea ce nu aveți dreptul să o faceți. De aceea, va rugam foarte mult să fiți un oaspete bun și sa nu vă băgați nasul unde nu va fierbe oala."

Vizată de sancțiunile Statelor Unite al Americii este și soția lui Ilan Șor, Jasmin. Pe rețelele de socializare aceasta a scris, cităm: ”Asta înseamnă că facem totul bine! Asta înseamnă că suntem de partea luminii, nu a întunericului!”.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, este de părere că includerea lui Ilan Șor, a soției sale și a Partidului Șor în lista cu sancțiuni este un argument serios pentru ca autoritățile din Israel să grăbească extrădarea politicianului fugar. Potrivit lui Litvinenco, urmează de analizat încă o dată dacă Partidul Șor va fi scos în afara legii, prin prisma prevederilor care țin de declararea neconstituționalității unor partide politice.

Opinia ta contează. Comentează!