Manipulare cu cifre eronate
Politic 25 iunie 2018, 15:28 | 2638

Guvernarea încearcă să diminueze amploarea protestului de ieri, din centrul Chișinăului. Deși numărul impresionant de participanți este confirmat și de imagini, televiziunile controlate de către Vladimir Plahotniuc au prezentat cifre eronate, iniţial vorbind despre o mie de protestatari, iar apoi - despre trei mii. Reacția primarului ales Andrei Năstase a fost una: prin astfel de informații se aduce o ofensă întregii țări, dar în primul rând tuturor oamenilor care au ieșit în stradă.

Potrivit lui Andrei Năstase, opinia publică este astfel manipulată prin sursele media afiliate oligarhului Plahotniuc.

Prezentarea unor informații eronate este criticată de către reprezentanții societății civile. Spre exemplu, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a făcut referire pe o rețea de socializare la un program de calcul a numărului de persoane care se află pe un metru pătrat. În acea formulă de calcul era o doar o porțiune din Piața Marii Adunări Naționale unde era indicat un număr de peste 11 mii de persoane. Macovei spune că acest program ar fi util pentru Inspectoratul General al Poliției, care indică un număr de participanți de numai trei mii.

Solicitat pentru o reacție, ofițerului de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Bețivu, ne-a declarat doar că la protestul de duminică au fost trei mii de oameni. Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile.

Opinia ta contează. Comentează!