Călătoria secretă a lui Ceban
Politic 2 noiembrie 2023, 19:49 | 788

Primarul Capitalei, Ion Ceban, care aspiră la un nou mandat de edil, s-ar fi aflat la Moscova în data de 24 februarie 2022, ziua în care armata rusă a invadat Ucraina. Portalul de investigații din Estonia, „Delfi”, scrie că Ceban ar fi zburat în capitala Rusiei cu o zi înainte de începerea războiului, împreună cu soția. Într-un briefing, care a avut loc astăzi, Ion Ceban a declarat că informațiile nu sunt veridice. El a adăugat că a solicitat anumite documente „pentru a face claritate”.

Jurnaliștii estonieni care au colaborat cu publicația de investigație „Dossier Center” scriu că vizita lui Ion Ceban la Moscova nu a fost anunțată public și nici nu a fost trecută în agenda ofocială a primarului. Nu se știe cu cine s-a întâlnit edilul acolo și nici ce subiecte au fost discutate. După vizita de la Moscova, soții Ceban ar fi trebuit să plece spre Bangkok. Potrivit portalului „Delfi”, Ion și Tatiana Ceban aveau bilete cu data de 26 februarie. Totuși, primarul ar fi zburat în data de 25 februarie singur de la Moscova la Sankt Petersburg, ulterior la Berlin, iar de acolo s-ar fi întors la Chișinău prin România în noaptea de 26 februarie. Ceban a decis să păstreze secretul despre călătoria sa, deoarece ar fi avut o agendă ascunsă cu rușii, a declarat expertul Watchdog, Valeriu Pașa, pentru jurnaliștii din Estonia.

VALERIU PAȘA, președintele Comunității Watchdog: "Aceasta este o informație crucială pentru că ar fi putut spune că se afla într-o călătorie de afaceri la Moscova la acea vreme, dar, din păcate, Rusia a început să invadeze Ucraina, iar el a condamnat acest lucru. Dar, în schimb, Ceban a decis să păstreze secretul, ceea ce înseamnă că trebuie să fi avut un fel de agendă ascunsă cu rușii."

Potrivit directorului Centrului Internațional de Studii pentru Apărare, Indrek Kannik, Moscova a înțeles că nu va mai câștiga cu politicieni complet corupți și deschis pro-ruși precum Viktor Ianukovici în Ucraina sau Igor Dodon în Republica Moldova. Respectiv, Kremlinul ar fi avut un plan pe cine să instaleze la putere în Moldova în cazul în care reușea să realizez o lovitură de stat.

INDREK KANNIK, directorului Centrului Internațional de Studii pentru Apărare: "Dacă cineva zboară la Moscova în secret, poate fi considerat doar foarte rău. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările din prima linie, cum este cu siguranță Republica Moldova. Nu poți să mergi la Moscova pe ascuns din alt motiv decât pentru a face ceva dubios."

Potrivit lui Indrek Kannik, singura circumstanță a călătoriei lui Ceban, care trezește un șir de întrebări, este faptul că el și soția sa aveau bilete către Thailanda prin Moscova.

INDREK KANNIK, directorului Centrului Internațional de Studii pentru Apărare: "Aș putea să cred că au planificat să se odihnească la Moscova timp de două zile, dar totuși cea mai ieftină, mai rapidă și mai ușoară cale către Bangkok este tot de la Chișinău prin Istanbul."

Candidatul la fotoliul de primar al capitalei, Ion Ceban, a declarat că tot ceea ce apare în ultimele zile în spațiul public este rezultatul ultimelor zile de campanie electorală, iar informațiile prezentate în investigație nu sunt adevărate.

ION CEBAN, candidat la funcția de primar al Chișinăului: "Ținând cont că toți știu și nimeni nu a ținut în secret ce, unde și când am fost și în ce circumstanțe, am decis să fiu corect și am cerut unele documente pentru a face claritate, dar că ei nu vor arăta. Este ca și în cazul scrisorii de ieri. Astfel de lucruri se întâmplă pentru că suntem pe final de campanie. Păcat că astfel de lucruri se întâmplă cu implicarea mass-media, care pretinde a fi independentă."

Ion Ceban a ales primar al municipiului Chișinău în toamna anului 2019, pe listele Partidului Socialiștilor. Ulterior, Ceban a părăsit formațiunea și și-a creat propriul partid, MAN.

Opinia ta contează. Comentează!