Blinken se află la Beijing
Externe 19 iunie 2023, 20:09 | 253

Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit astăzi la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping, în efortul de a reduce diferendele dintre cele două țări și de a semnala lumii că pot lucra împreună, după luni de tensiuni și incidente. Blinken a declarat că s-a convenit asupra necesității de a stabiliza relaţiile dintre cele două puteri, iar Jinping a menționat că s-a făcut progres pe anumite chestiuni, reiterându-și apelul pentru relații stabile.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Președintele Biden m-a rugat să călătoresc aici pentru că el crede că Statele Unite și China au o obligație de a gestiona responsabil relația noastră. Este în interesul Statelor Unite, în interesul Chinei și în interesul lumii."

XI JINPING, președintele Chinei: "Partea chineză și-a anunțat poziția clară și ambele părți au decis să urmeze înțelegerile comune, la care am ajuns eu și președintele Biden în Bali. De asemenea, cele două părți au făcut progres și au ajuns la înțelegeri pe anumite chestiuni. Asta este foarte bine."

Chestiunea Taiwanului rămâne unul dintre principalele puncte de blocaj în relaţiile bilaterale, luând în considerare că Beijingul acuză Washingtonul că îşi consolidează relaţiile cu insula revendicată de China, încălcând angajamentele lor anterioare. Dar Antony Blinken a reiterat că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Am venit la Beijing pentru a consolida canalele de comunicare la nivel înalt, să fac clare pozițiile și intențiile noastre în zonele de dezacord și să explorez zonele, în care noi am putea lucra împreună, când interesele noastre se aliniază în domeniul provocărilor internaționale. Noi am discutat toate acestea."

Până să se vadă cu Xi Jinping, Antony Blinken a avut întrevederi cu alți oficiali chinezi. Blinken a declarat jurnaliștilor că Beijingul şi-a reînnoit promisiunea de a nu trimite arme Rusiei pentru a-i alimenta invazia asupra Ucrainei. Oficial, China se declară neutră în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, însă cu toate acestea, liderul de la Beijing nu a condamnat invazia rusă.

Între timp, în Statele Unite, președintele american a declarat jurnaliștilor că el speră să se vadă cât de curând cu președintele chinez. Ultima lor întrevedere a fost în noiembrie 2022.

JOE BIDEN, președintele Statelor Unite: "Sper că în următoarele luni mă voi întâlni, din nou, cu Xi și voi discuta despre diferențele pe care le avem, dar și despre domeniile în care ne putem înțelege."

Antony Blinken se află la Beijing de duminică. El este cel mai înalt oficial din Statele Unite care vizitează China de când și-a început mandatul președintele Joe Biden și primul secretar de stat american venit aici în ultimii cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!