Autorităţile de la Chişinău nu se grăbesc să ofere prea multe informaţii, dar confirmă pornirea unui dosar penal.  Patru angajaţi ai Serviciului Vamal şi un broker ar fi fost reţinuţi încă pe 22 ianuarie. Potrivit surselor Jurnal TV, printre aceștia este șeful-adjunct al Departamentului antifraudă din cadrul Serviciului Vamal, Marcel Pulbere, poreclit ”Murca”, şeful postului vamal "Poşta" și şeful postului vamal "Aeroport". Ceilalți doi sunt un inspector şi un broker. Se presupune că toți sunt implicaţi într-o schemă de introducere frauduloasă a aparatajului pentru producerea criptovalutei. Valoarea declarată a aparatajului ar fi de 300 de mii de dolari, însă, prețul real al acestuia ar fi mult mai mare. Beneficiari ar fi peroane cunoscute în regiunea transnistreană.

Trei dintre cei vizaţi, şeful adjunct al Departamentului Aplicarea Legii, şeful postului vamal "Poşta" şi brokerul ar fi fost plasaţi la sfârșitul săptămânii trecute în arest pentru 30 de zile, iar doi ar fi fost eliberaţi. Capul întregii scheme de contrabandă ar fi Marcel Pulbere, care de peste zece ani ar fi activat în Serviciul Vamal sau pentru a coordona scheme de contrabandă şi corupţie... în afara acestuia. Pulbere a fost demis din vamă în anul 2008, după ce s-ar fi implicat în mai multe scheme de introducere frauduloasă a cărnii şi a tehnicii de calcul.

Odată cu numirea lui Tudor Baliţchi în funcţia de șef al vămii, Marcel Pulbere ar fi încercat să se reangajeze, dar a fost lăsat în afara sistemului ca să intermedieze activitatea contrabandiştilor. La finele mandatului, Baliţchi l-ar fi reangajat pe Pulbere, iar actualul director, Vitalie Vrabie, l-a avansat în funcţie. Am încercat să verficăm informaţiile privind implicarea vameșilor în contrabanda cu aparatajul de producere a criptovalutei, dar ofiţerul de presă al instituţiei, Cristina Rău, ne-a comunicat că nu ne poate oferi informaţii. Potrivit acesteia, singurele instituţii abilitate în acest sens ar fi CNA şi Procuratura Anticorupţie. De partea cealaltă, Centrul Naţional Anticorupţie ne-a oferit încă vineri un răspuns succint, în care ne-a informat că CNA şi Procuratura Anticorupţie a desfăşurat o operaţiune în urma căreia au fost arestate cinci persoane, fără a da nume. Trei se află în izolator iar altele două - în arest la domiciliu. Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi, ne-a confirmat abia astăzi că unul dintre cei arestaţi este șeful-adjunct al Departamentului antifraudă, Marcel Pulbere.