La Muzeul de Istorie a fost inaugurată o expoziție tematică, ce redă ororile prin care au trecut femeile rome în lagărele de concentrare
Cultură 2 august 2023, 17:39 | 1024

Ziua Memorială a Holocaustului Romilor a fost marcată astăzi la Chișinău. La Muzeul de Istorie a fost inaugurată o expoziție tematică, ce redă ororile prin care au trecut femeile rome în lagărele de concentrare ale naziștilor. Mulți vizitatori ne-au spus că au citit despre deportarea și exterminarea romilor, iar unii au auzit istorii de groază de la bunici.

Expoziția „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome la Bug” prezintă mărturii despre lagărele de concentrare situate pe teritoriul dintre Nistru și Bug. Ion Duminică, unul dintre organizatori, consideră că despre aceste evenimente tragice trebuie să cunoască și tânăra generație, pentru ca ele să nu se mai repete.

ION DUMINICĂ, autorul expoziției: "Această tragedie nu este cunoscută în manualele școlare, pentru că are un mesaj tragic și stresant. Noi mereu spunem că holocaustul nu trebuie să se mai repete, dar cum să se repete dacă el nu este cunoscut?"

La eveniment au participat reprezentanți ai comunității rome din Republica Moldova, dar și refugiați din Ucraina.

MARIN ALLA, președintele Coaliției „Vocea Romilor”: "2 august este o zi tragică în care au fost omorâți sute de mii de romi. Nu avem un registru, dar noi spunem că sunt sute de mii de romi."

Reprezentanții comunității rome din Republica Moldova și-au exprimat solidaritatea față de refugiații, care au trecut prin momente de groază în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

ELENA SÂRBU, președinte al Platformei Femeilor Rome "Romni":m "Este pentru prima dată când s-a realizat o astfel de expoziție, pentru a pune în prim plan ororile prin care au trecut femeile rome. Prin intermediul acestei expoziții vrem ca să crească empatia, să sensibilizăm societatea despre refugiații și momentele de groază prin care trec aceștia acum."

În data de 15 aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care ziua de 2 august este Ziua Memorială a Holocaustului Romilor, pentru a comemora genocidul romilor în timpul celui de Al doilea Război Mondial. Conform estimărilor, cel puțin o jumătate de milion de romi a fost exterminat de către naziști și alte regimuri împreună cu aliații lor, iar în unele țări populația romă a fost exterminată în proporție de 80%.

Expoziția organizată de UN Women în colaborare cu „Vocea Romilor” va fi deschisă La Muzeul de Istorie până pe 23 august.

Opinia ta contează. Comentează!