Comentatorii de New York Times afirmă că războiul din Ucraina pune presiune pe viitorul Republicii Moldova
Politic 25 aprilie 2022, 19:35 | 1925

Războiul din Ucraina pune presiune pe viitorul Republicii Moldova, mai ales după ce Rusia și-a îndreptat atenția spre regiunea transnistreană, se arată într-o analiză publicată de cotidianul american The New York Times.

Concluzia The New York Times apare după ce generalul rus Rustam Minnekaev a anunțat vineri despre intenția creării unui coridor terestru, din Donbas spre Crimeea, sudul Ucrainei și apoi cu ieșire la Transnistria. Subiectul a fost comentat și de către Volodimir Zelenski. Potrivit liderului de la Kiev, astfel de dorințe din partea Rusiei există, ”dar din punct de vedere al rezultatelor, rămâne de văzut”. Rusia susține însă că nu vede niciun risc de escaladare a situaţiei în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat astăzi pentru RIA Novosti că pledează pentru reglementarea pașnică a problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și a statutului special al acestei regiuni în componența sa.

În analiza The New York Times, citată de Biziday, se arată că ”războiul din Ucraina pune o mare presiune pe viitorul Republicii Moldova, iar șansele ei de a adera la Uniunea Europeană scad treptat, pe măsură ce Rusia își îndreaptă atenția spre Transnistria”.

Comentariul The New York Times: "Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a pus Republica Moldova, o fostă republică sovietică și una dintre cele mai sărace națiuni ale Europei, într-o situație extrem de vulnerabilă, amenințând dezvoltarea economică a țării și agravând situația la nivel național prin valurile de refugiați ucraineni. Totodată, temerile guvernului de la Chișinău în legătură cu o potențială ocupație rusă cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce războiul ruso-ucrainean continuă."

În articolul citat se arată că ”temerile guvernului de la Chișinău s-au intensificat din nou vineri, când un general rus a declarat că armata țării sale intenționează acum să ocupe toată coasta de sud a Ucrainei, iar acest demers ar stabili un pod terestru din Rusia înspre est, până în Transnistria”.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul unei conferințe cu presa internațională, că ”în fiecare zi apar anumite semnale din partea Federației Ruse despre intenția de a ocupa noi teritorii, dar Ucraina cu siguranță își va apăra teritoriile”.

VLADIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "În ceea ce privește Transnistria și în ceea ce privește Moldova. Se poate întâmpla aceeași tragedie ca la Mariupol. Da, se poate întâmpla. Mii de tancuri, mii de vehicule blindate, e o situație dificilă, acumulare de forțe de către Rusia în jurul granițelor noastre și deja pe teritoriul nostru. Da, toate aceste riscuri există. Nu cred că acești oameni se vor opri. Dacă noi îi vom opri, atunci vor fi negocieri. Dacă ne vom putea consolida pozițiile, atunci se va schimba și poziția mea la negocieri."

Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului au declarat că se îndoiesc că armata rusă ar avea forța și resursele necesare pentru a realiza operațiuni ofensive majore spre Nikolaev și spre Odesa, ca să ajungă în Transnistria. De partea cealaltă, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova nu vede niciun risc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, iar Rusia doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, cu respectarea integrității teritoriale a Moldovei și a statutului regiunii.

Opinia ta contează. Comentează!