Experți: PD își întărește pozițiile
Politic 13 decembrie 2018, 20:59 | 2434

Recentele schimbări la Curtea Constituțională și Curtea de Conturi denotă că Partidul Democrat își întărește pozițiile în instituții cheie, înainte de alegerile parlamentare. De această părere sunt mai mulți experți, care mai spun că odată cu trimiterea lui Corneliu Gurin și Artur Reșetnicov la Curtea Constituțională a fost încălcată legislația.

Directorul de programe la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, susține că numirile în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională este diferită de practicile anterioare.

Despre funcția vacantă la Curtea Constituțională s-a aflat doar după ce Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat pe pagina sa despre numirea fostului procuror general, Corneliu Gurin, drept judecător al instituției.

Juristul Pavel Midrigan susține că în ultimii 7-8 ani, Curtea Constituțională a avut un șir de hotărâri destul de controversate din punct de vedere juridic.

Fostul șef al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a fost desemnat câștigător în concursul pentru funcția vacantă de membru al Curții de Conturi. Instituția a organizat concursul după ce un membru al său, Tamara Andrușca, a fost numită șef al Comisiei Naționale de Asigurări în Medicină. Potrivit anticorupție.md, Tamara Andrușca este apropiată de liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Judecător la Curtea Constituțională a fost numit deputatul PD și fostul membru al PCRM, Artur Reșetnicov. Acesta a fost consilierul președintelui Vladimir Voronin pe probleme juridice și fost șef al Serviciului de Informații și Securitate. Fostul procuror general Corneliu Gurin a fost desemnat judecător la Curtea Constituțională, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. Corneliu Gurin ne-a spus că numirea sa în funcție este o surpriză. Gurin s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale în perioada jafului din sistemul bancar, demisia sa fiind cerută în mod repetat în timpul protestelor din 2015. L-am sunat în mod repetat pe purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, dar acesta nu ne-a răspuns pentru a da o replică. Purtătorul de cuvânt al Curții Constituționale ne-a spus că nu comentează declarațiile făcute în cadrul ”Orei Expertizei”.

Opinia ta contează. Comentează!