ZELENSKI: nu vom renunța la nimic
Externe 8 august 2022, 20:19 | 694

Regimul de ocupație rusesc din regiunea Herson a creat o așa zisă comisie electorală în pregătirea unui referendum, pe care intenționează să îl desfășoare pe 11 septembrie curent. Kievul promite că va riposta pe măsură. Orice posibilitate de negocieri va fi închisă, dacă Rusia va organiza pseudo-referendumuri, iar cei care îi vor ajuta pe ruși să facă asta, vor fi trași la răspundere, a declarat Volodimir Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vreau să spun un lucru foarte simplu: toți cei care îi ajută în vreun fel pe ocupanți să-și realizeze intenția, vor fi trași la răspundere. Vor purta responsabilitate în fața Ucrainei. Poziția statului nostru rămâne aceeași: nu vom renunța la nimic din ceea ce ne aparține. Iar dacă ocupanții vor urma calea acestor pseudo-referendumuri, vor închide pentru ei înșiși orice posibilitate de negociere cu Ucraina și cu lumea liberă, de care partea rusă va avea cu siguranță nevoie la un moment dat."

Publicația ”Ukrainskaia pravda”, care face referire la autorități ucrainene, scrie că ocupanții ruși din regiunea Herson oferă locuitorilor regiunii ocupate 10.000 de ruble pentru votul lor în cadrul unui eventual referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă.

Administrația de stat din regiunea Herson constată că invadatorii ruși caută, de asemenea, locații pentru a organiza pseudo-referendumul și își antrenează mass-media pentru a distribui propagandă.

Potrivit evaluărilor anterioare, rușii au eșuat în eforturile lor de a colecta date de pașapoarte în teritoriile ocupate temporar, așa că au crescut amploarea fenomenului mituirii populației. Centrul Național de Rezistență a descris tactica rusă în felul următor: „creați o criză socială și apoi emiteți plăți unice de 10 000 de ruble în schimbul unui pașaport”.

Institutul american pentru studierea războiului notează că autoritățile de ocupație ar putea modifica calendarul referendumurilor lor fictive în regiunile ocupate ca răspuns la schimbarea realităților de pe teren, inclusiv la o contraofensivă ucraineană.

Opinia ta contează. Comentează!