Borrell și Blinken, alături de Kiev
Externe 4 aprilie 2023, 19:58 | 343

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt mai unite ca niciodată în sprijinul ferm pentru Ucraina invadată de Rusia. Sunt declarațiile făcute astăzi la Bruxelles de către înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, și secretarul de Stat american, Antony Blinken. Cei doi oficiali au participat la un consiliu bilateral în domeniul energiei, după care au făcut declarații pentru presă.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației UE: "Se face deja mai bine de un an de când Putin a început să distrugă în Ucraina și se pare că tortura continuă cu vărsare de sânge și distrugeri, care escaladează în pofida faptului că nu obține nimic. Cel mai recent al său pariu nuclear, mutarea armelor nucleare în Belarus, constituie o nouă escaladare și reprezintă o amenințare directă pentru securitatea europeană. Și asta se întâmplă, în mod ironic, după ce președintele chinez XI a vizitat Moscova și a menționat necesitatea păcii și au convenit asupra necesității de a nu disloca arme nucleare în străinătate. Și peste câteva zile, Rusia dislocă arme nucleare tactice în Belarus."

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat SUA: "Statele Unite și Uniunea Europeană continuă să lucreze împreună cu o coaliție largă de parteneri în jurul lumii pentru a asigura că Ucraina se poate apăra, își poate apăra oamenii, teritoriul și dreptul de a-și alege propria cale. Împreună, înghețăm activele celor care alimentează agresiunea Kremlinului, introducând sancțiuni și control al exporturilor care degradează capacitatea Rusiei de a duce războiul. Finanțele Kremlinului au fost stoarse până la efecte devastatoare, forțându-l să aleagă: să continue să toarne bani în război sau să îi asigure pentru proprii cetățeni. Așa cum a zis un miliardar rus, referindu-se la viitorul Rusiei - în anul următor, nu vor mai fi bani!"

Josep Borrell și Antony Blinken au discutat și despre rolul Chinei, membru permanent al Consiliului de Securitate, în susținerea încălcării de către Rusia a Cartei Națiunilor Unite.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației UE: "China are datoria morală de a contribui la o pace corectă. Nu poate fi de partea agresorului, nu poate să susțină militar agresiunea. Acesta este mesajul nostru pentru China. Suntem angajați în a susține Ucraina în autoapărarea sa. Noi vom menține presiunea colectivă pe Rusia pentru a opri încălcarea pe scară largă a dreptului internațional. Facem totul ce putem - militar, politic și prin oferirea sprijinului financiar pentru a asigura că Ucraina prevalează."

Borrell a mai adăugat că Uniunea Europeană a fost clară cu Beijingul, subliniind că poziția Chinei față de atrocitățile comise de Rusia în Ucraina va determina calitatea relațiilor Uniunii Europene cu Beijing. De menționat că astăzi, în China vor ajunge președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care vor avea discuții cu președintele Xi Jinping. Vizita are loc după ce acum două săptămâni, Jinping a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin într-un impuls politic pentru președintele rus izolat, după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime de război în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!