Vor organiza un nou concurs
Justiţie 28 februarie 2024, 19:59 | 436

Consiliul Superior al Procurorilor a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general. „S-a constat o discrepanță majoră în punctaj, care nu a avut acoperire argumentată”, a declarat astăzi șeful CSP, Dumitru Obadă. Decizia poate fi contestată în instanță.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședința de astăzi pentru a valida rezultatele concursului, însă după aproximativ trei ore de deliberări, concursul a fost anulat.

DUMITRU OBADĂ, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor: "A lua act de fișele de evaluare a fiecărui candidat în concursul la funcția de procuror general, de punctajul acordat pentru fiecare criteriu de evaluare și argumentarea expusă de membrii CSP. A revoca hotărârea din 22 februarie 2024 privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului. Se încetează concursul inițiat cu inițierea ulterioară a unui nou concurs."

Ședința din 22 februarie, când au fost intervievați cei patru candidați, a durat aproape 11 ore. Membrii CSP au închis ședința fără a analiza notele oferite pentru fiecare criteriu. Potrivit lui Dumitru Obadă, membrii CSP vor regândi regulile de alegere a procurorului general ca să asigure un proces transparent, bazat pe meritocrație. În timpul ședinței a fost publicată și media punctajului oferit de către fiecare membru CSP celor patru candidați pentru funcția de procuror general. Borderoul a fost făcut public după solicitarea a trei candidați: Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președintele Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În luna mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul, în baza căruia a fost evaluat Stoianoglo. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie