Nemulțumiți de Legile Justiției
Externe 22 februarie 2019, 20:17 | 1176

Modificarea Legilor Justiției în România continuă să provoace indignare în rândul cetățenilor, dar și oficialilor străini. Forumul Judecătorilor a făcut apel pentru convocarea urgentă a procurorilor şi judecătorilor de la toate instanţele şi parchetele din ţară. În mai multe orașe au avut loc proteste. O manifestație de amploare este programată pentru această seară, în fața Palatului de Justiție din București.

Forumul Judecătorilor din România cere suspendarea imediată a punerii în aplicare a ordonanţelor de urgenţă, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO. Se cere, de asemenea, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Între timp, magistrații au protestat în Brașov, Oradea și Cluj. În cel din urmă oraș, magistrații au anunțat chiar că își vor sista activitatea în semn de protest.

Manifestațiile au continuat și la București. Aseară, pe scările clădirii unde își are sediul Ministerul Justiției a fost aruncat sos de roșii. Furia manifestanților nu s-a oprit aici. Ei au acoperit o mașină cu muștar, pe care au lipit o pancartă: “Nouă ne-a sărit muștarul. Voi mai rezistați?”. Trei protestatari au fost reținuți de poliție. Ordonanţa de Urgență pentru modificarea Legilor Justiţie provoacă îndignare și în rândul diplomaţilor străini. Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, atrage atenţia că o justiţie independentă este esenţială pentru succesul luptei anticorupţie.

Amintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat luni mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă, ce privesc legile justiţiei. Aceasta vizează numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului secţiei de anchetă. Peste două zile Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.

Opinia ta contează. Comentează!