PSRM și PCRM crează o ”platformă națională de opoziție” în care invită și alte partide să lupte împotriva guvernării
Politic 16 februarie 2022, 19:48 | 939

Socialiștii și comuniștii își oficializează relația și trec la o etapă nouă. Liderii celor două formațiuni spun că PSRM și PCRM nu va mai fi un bloc electoral, ci un un bloc politic permanent consolidat. În plus, socialiștii și comuniștii anunță crearea unei așa-numite ”platforme naționale de opoziție” în care invită toate partidele care sunt gata să lupte împotriva actualei guvernări, inclusiv prin proteste. Fruntașii PSRM și PCRM sunt însă cofuzi în privința potențialilor aliați care ar putea fi acceptați sau nu în platforma de opoziție.

VLAD BATRÂNCEA: "Cetățenii acestei țări chiar trebuie salvați, deoarece ei nu fac față acestei guvernări iresponsabile. Avem un Guvern foarte slab, politizat și cu miniștri care nu știu ce să facă."

VLADIMIR VORONIN: "Astăzi țara nu este condusă de nimeni. Asta e imitație. Asta ei se joacă de-a conducerea, dar de fapt pe nicio dimensiune nu controlează nimic. Nu se implică în nimic. Nu pot opri nimic."

Întrebați dacă la platforma națională de opoziție pe care o crează ar putea adera și partide precum cel al lui Ilan Șor sau Renato Usatâi, cei doi fruntași ai socialiștilor și comuniștilor au oferit răspunsuri diametral opuse. În timp ce Vlad Batrâncea spune că este gata să discute cu orice formațiune, Vladimir Voronin respinge categoric colaborarea sau participarea la proteste în comun cu anumite partide.

VLAD BATRÂNCEA și VLADIMIR VORONIN: "- La această platformă națională de opoziție dacă ar putea să se alăture și alte formațiuni de stânga sau de dreapta? Eventual, dacă ar putea să adere și Partidul Șor sau formațiunea Partidul Nostru al lui Renato Usatâi? - Deci, noi v-am zis că vom fi foarte și foarte adecvați. Atunci când am promovat ideea creării acestei platforme, ne-am ghidat nu de interese de partid, nu de interese de bloc și nu de interese de conjunctură sau de rating. Pe noi ne interesează consolidarea forțelor sănătoase. Ce ține de participanți, urmează să avem dialog. Cu fiecare o să discutăm separat. O să vedem dacă la noi coincid ideile și viziunile și o să luăm decizie individuală. Noi nu suntem gata azi să vă anunțăm. - Dumnealui îi trebuie un răspuns concret. Cu Partidul Șor n-o să conlucrăm. Cu așa partide. - Dar formațiunea Partidul Nostru? - Cine-i acesta? - Renato Usatâi. - Eh... El are nuntă în Dubai. Dă-i pace! Partide de teapa aceasta - nu categoric."

Cât despre acceptarea primarului general Ion Ceban și a formațiunii politice pe care acesta o construiește în așa-numita platformă de opoziție, Batrâncea a spus că nu vede nicio problemă. Vladimir Voronin spune încă că Ion Ceban rămâne un trădător pentru istoria PCRM, dar aceasta nu înseamnă că Ceban nu se poate alătura. Contactată pentru o reacție la acuzațiile de incompetență, proferate de socialiști și comuniști, purtătorul de cuvânt al premierului Natalia Gavrilița ne-a spus că ”acuzațiile sunt generale, iar Guvernul nu le va comenta”.

Opinia ta contează. Comentează!