CSP a amânat aprobarea rezultatelor concursului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general
Justiţie 26 februarie 2024, 20:22 | 422

Consiliul Superior al Procurorilor a amânat aprobarea rezultatelor concursului public de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Procedura va fi reluată miercuri. Se întâmplă după ce Igor Demciucin, care s-a clasat pe locul doi ca număr de puncte după Octavian Iachimovschi, a contestat rezultatele probei interviu. De asemenea, acesta a solicitat excluderea fișelor de evaluare completate de ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru și președintele CSP, Dumitru Obadă.

În cadrul ședinței CSP, și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, a depus o cerere de contestare, care urmează să fie examinată în ședința din 28 februarie. Munteanu solicită să-i fie prezentate fișele sale în care a fost evaluat de către membrii CSP.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: "Consider acest exercițiu important, anume din considerentul ca procurorii să fie siguri că modul de numirea a procurorului general și desemnarea unui candidat în acest sens este maxim transparent și corect. Am înaintat și a doua cerere prin care cer ca această informație să fie publică pe site-ul CSP-ului, iar fiecare să-și facă concluziile de rigoare, în ce măsură acest exercițiu este corect și transparent."

Iar procurorul Igor Demciucin a solicitat ca fișele de evaluare completate de Veronica Mihailov-Moraru și Dumitru Obadă la proba de interviu să fie excluse. Demciuciun a invocat în cererea depusă că Octavian Iachimovschi, cel care a acumulat cele mai mult puncte în cadrul concursului, ar fi în relații de rudenie cu președintele CSP, Dumitru Obadă.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: "Secretariatul CSP a primit ordinul procurorului general interimar, prin care procurorul Igor Demciucin a fost trimis într-o vizită de studiu peste hotare. Având în vedere că cererea a parvenit astăzi și faptul că nu am putut să-l contactăm pe domnul Demciucin, solicit să fie amânată examinarea demersurilor pentru ziua de 28 februarie în regim online."

Pe 22 februarie, a avut loc proba interviu pentru cei patru candidați rămași în concursul pentru funcția de procuror general. În urma acestei etape, doar unul din cei patru a fost propus Comisiei de Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare. Este vorba despre Octavian Iachimovschi, care a obținut cel mai mare număr de puncte - 8,53. Acesta este șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie