Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru explicații
Politic 21 aprilie 2022, 17:29 | 1193

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, să explice recenta declarație a Moscovei la adresa președintelui Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat în contextul promulgării legii care interzice panglica bicoloră ”Sf. Gheorghe” că „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt MAEIE: "Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care „se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă. MAEIE subliniază că deciziile adoptate recent de Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre."

Maria Zaharova a comentat decizia Chișinăului de a interzice simbolurile care promovează războiul, inclusiv panglica ”Sf. Gheorghe”, referindu-se, în special, la formularea utilizată de președintele Maia Sandu, care a menționat că „astfel de simboluri barbare trebuie aruncate la coșul de gunoi al istoriei”. Zaharova a declarat că „răspunsul Rusiei va fi dureros”.

MARIA ZAHAROVA, purtătorul de cuvânt al MAE din Rusia: "Nu am putut să nu remarcăm discursul de ieri al Maiei Sandu în legătură cu promulgarea acestui act. Ea a afirmat că „locul unor astfel de simboluri este în coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții”. Cine a permis să spună astfel de lucruri despre „groapa de gunoi a istoriei”? Oricine își permite astfel de afirmații despre un simbol, pentru care oamenii și-au dat viața pentru ca alții să poată trăi, oameni total necunoscuți, popoare și generații viitoare, vă asigur, el însuși va merge la coșul de gunoi al istoriei de lângă simbolurile barbare.

Legea privind interzicerea unor simboluri militare a fost publicată în Monitorul Oficial pe data 20 aprilie. Documentul vizează interzicerea confecționării, promovării sau răspândirii panglicii ”Sf. Gheorghe” și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!