Departamentul de Stat recomandă cetățenilor SUA să evite călătoriile în Republica Moldova
Politic 15 februarie 2022, 16:08 | 1228

Washingtonul a emis o avertizare de călătorie, prin care îi îndeamnă pe cetățenii americani să nu meargă în Republica Moldova și să părăsească de urgență regiunea transnistreană. Într-un comunicat oficial, Departamentului de Stat precizează că avertizarea se face în contextul situației pandemice, a tensiunilor din regiune și a conflictului nerezolvat din regiunea transnistreană.

VERTIZAREA DEPARTAMENTULUI DE STAT: "Nu călătoriți în Moldova din cauza COVID-19, a activității militare neobișnuite și îngrijorătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei și a conflictului nerezolvat dintre Guvernul central și regiunea separatistă transnistreană. Cetăţenii americani din această regiune ar trebui să plece imediat prin mijloace comerciale sau private."

Departamentul de Stat a accentuat în comunicatul său că ”are capacitatea limitată de a oferi servicii de urgență cetățenilor americani, care călătoresc în regiunea transnistreană, deoarece angajații Guvernului SUA au restricții privind călătoria în zonă”. De asemenea, cetățenii americani sunt avertizați că pot întâmpina dificultăți la punctele de control de-a lungul drumurilor, care duc în și din regiunea separatistă.

De notat că președintele Maia Sandu a avut aseară o întrevedere în format online cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene, acreditați la Chișinău. Discuția a vizat, în special, situația tensionată din regiune și măsurile întreprinse de autorități pentru a diminua riscurile unor eventuale acțiuni militare în Ucraina. Maia Sandu a menționat că prioritare sunt viața și siguranța cetățenilor, dar și că Republica Moldova rămâne solidară cu Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!