Proiectul privind evaluarea integrității candidaților pentru funcția de membru al CSM și CSP a fost aprobat de Parlament
Politic 10 februarie 2022, 17:29 | 659

Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor a fost adoptat în lectură finală. Este vorba despre așa-numitul ”vetting” în justiție care va avea loc în următoarele luni, până la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor. Proiectul care ar urma să curețe sistemul justiției a fost criticat dur de deputații din opoziție. Ei au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de capturarea justiției.

VALD BATRÂNCEA: "În această situație când voi insistați, în ciuda avizului Comisie de la Veneția, în ciuda la ceea ce spun majoritatea experților, inclusiv cei din țară, să promovați acest proiect în lectura a doua, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor părăsește sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest.

IGOR GROSU: "Eu înțeleg că voi ați venit numai pentru aplauze azi? Putem să vă mai aplaudăm odată și căutați-vă de treabă! Doamna Stamate, vă rog!"

OLESEA STAMATE: "Stimați colegi, acum o săptămână, deși proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției, pe platforma parlamentară noi am organizat o consultare cu toți cei interesați și o consultare specială cu fracțiunile parlamentare. La această consultare nu a venit niciun reprezentant al opoziției. Acesta e interesul lor pentru acest proiect de lege."

Imediat după ce au părăsit ședința plenară, reprezentanți ai comuniștilor și socialiștilor au apărut în sala de presă a Parlamentului, unde au criticat dur proiectul privind vetting-ul în justiție.

VASILE BOLEA: "Noi nu vedem ca actuala guvernare să țină cont de acele îngrijorări care au venit de la Asociația Judecătorilor, a Procurorilor. Ei nici măcar vocea Comisiei de la Veneția n-o aud și nici nu doresc să țină cont de acele recomandări pe care le-a dat Comisia de la Veneția. În final o să asistăm la un eșec total și la consecințe grave pentru cetățenii Republicii Moldova."

GRIGORE NOVAC: "Noi regretăm ce se întâmplă. Noi n-o spunem cu mare bucurie despre ce se întâmplă în sistemul justiției și nu doar... Dar mă tem de viitorul acestei țări. Și mă tem de viitoarea justiție care, după cum vedem, este mai mult o justiție televizată și o justiție politică, mimată."

Și cei din Partidul Șor au anunțat, într-un briefing, că nu participă la ședința Parlamentului în semn de protest. Primul motiv invocat a fost votarea legii privind vetting-ul, iar al doilea...

MARINA TAUBER: "Majoritatea parlamentară este o banală mașinărie de vot, lipsită de legitimitate. În al doilea rând, astăzi se va examina recursul referitor la arestul abuziv al colegilor noștri - doamna Violeta Ivanov, Sergiu Sârbu și Vladimri Vitiuc, și credem că e mult mai important să fim astăzi alături de ei și să-i susținem."

Astfel, deputații PAS au prezentat și au discutat proiectul de lege în absența colegilor din opoziție. Președintele Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, spune că legea va corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția.

OLESEA STAMATE: "Între lectura întâi și lectura a doua, am lucrat la modificarea acestui proiect de lege astfel încât acesta să corespundă întru totul cu recomandările Comisiei de la Veneția. Respectiv, avem un proiect de lege bine lucrat, cu toate obiecțiile Comisiei de la Veneția luate în considerare."

Proiectul a fost votat de toți cei 63 de deputați ai PAS. Documentul prevede crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților pentru funcția de membru al CSM și CSP. Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție. Comisia va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.

Opinia ta contează. Comentează!