Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 17 Iunie
Politic 17 iunie 2021, 20:02 | 860

Concurenții electorali, înregistrați în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, au organizat și astăzi evenimente politice, au ieșit în teritoriu, au făcut declarații și promisiuni. Dacă unii reprezentanți ai partidelor s-au arătat îngrijorați de soarta agricultorilor și pensionarilor, atunci alții au venit cu proiecte pentru sprijinirea tinerilor, antreprenorilor sau a salariaților. Unii politicieni și-au afișat chipul chiar și pe cărțile de joc, pentru a deveni mai vizibili printre cetățeni.

Reprezentanții Platformei DA și-au lansat angajamentele pentru persoanele în etate, despre care au spus că trebuie să beneficieze de cât mai mult sprijin din partea statului. Victor Leancă, președinte al Uniunii Pensionarilor și candidat pe lista Platformei DA, spune că pensionarii trebuie să aibă venituri minime garantate, acces la servicii de sănătate și protecție socială echitabile, iar diferențele existente între pensionarii de la sate și cei din orașe trebuie să fie diminuate. Leancă a enumerat principalele prevederi ale programului Platformei DA, privind susținerea pensionarilor.

VICTOR LEANCĂ, candidat al Platformei DA la funcția de deputat: "Unu. Să fie modificat sistemul actual de pensii. Pensia minimă să fie cel puțin 3000 de lei și mai mult. Doi. Ratificarea convenției internaționale cu privire la garanțiile sociale. Trei. Să fie monitorizate și modificate prețurile la cele mai importante mărfuri de consul curent, acționând contra cartelurilor de piață prin sancțiuni corespunzătoare practicilor din Uniunea Europeană."

Iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cere insistent Guvernului în exercițiu să susțină agricultorii afectați de ploi, grindină și vânt. În cadrul unui briefing, deputatul PSRM, Radu Mudreac, candidat pe listele BECS, a spus că agricultorii sunt dezamăgiți că Executivul nu a reacționat la interpelarea sa adresată acum o săptămână. Mudreac spune că a trimis o nouă scrisoare către Guvern, în care solicită ca timp de cinci zile să-i fie prezentată informația privind evaluările făcute în teren și modul de compensare a pagubelor suferite de agricultori.

RADU MUDREAC, deputat al PSRM: "Dacă nu vor fi întreprinse în cinci zile aceste măsuri, înseamnă că o să fie nevoie de alte intervenții din partea mea, ca deputat, din partea colegilor. Pentru că noi mergem în teritoriu, eu merg în teritoriu, avem un șir de apeluri și plângeri din partea agricultorilor că nu a fost nimeni, până astăzi, la dânșii. Nu i-au întrebat. Și vom fi nevoiți să aplicăm alte măsuri ca să-i scoatem în teritoriu și să identificăm acele surse."

Liderii Alianței pentru Unirea Românilor au ieșit într-o conferință și au denunțat presiuni și abuzuri din partea organelor de forță, dar și a unor partide de stânga, și de dreapta, din Republica Moldova. Cei de la AUR s-au plâns de acțiuni de vandalizare și filare ilegală a consultanților formațiunii. Reprezentanții AUR au făcut apel la instituțiile statului să nu se subordoneze comenzilor politice și să nu împiedice buna desfășurare a campaniei electorale. Vlad Bilețchi s-a arătat sigur că partidul pe care-l reprezintă va trece pragul electoral.

VLAD BILEȚCHI, președintele AUR Moldova: "Oameni buni, unicii în drept să aprecieze dacă trebuie sau nu trebuie ca Alianța pentru Unirea Românilor să fie în Parlamentul Republicii Moldova sunt cetățenii, nu liderii partidelor politice, nu presa, nu experții plătiți. Cetățenii Republicii Moldova, prin vot direct, secret și liber exprimat, au dreptul fundamental de a decide dacă trebuie sau nu trebuie ca AUR să fie în Parlamentul Republicii Moldova."

Iar aripa tânără a Partidului Acțiune și Solidaritate a organizat un flashmob cu tema ”Hoții au lăsat tinerii cu buzunarele goale”. Participanții la eveniment au declarat că cea mai persistentă problemă a tinerilor este lipsa locurilor de muncă bine plătite în Republica Moldova. În acest sens, reprezentanții PAS spun că viitoarea guvernare va trebui să susțină tinerii antreprenori, să reducă birocrația, să lichideze monopolurile și să investească bani în infrastructură pentru creșterea afacerilor. Nu în ultimul rând, ar urma să crească salariile în domeniul public.

ANDREI SPÎNU, secretarul general al PAS: "Eu cred că tinerii noștri sunt extrem de activi, avem tineri foarte buni și eu sunt sigur că de data aceasta, pe 11 iulie, toți tinerii vor ieși la vot și vor da o lovitură hoților și bandiților din țara aceasta. Doar dacă scăpăm țara de bandiți, hoți și oameni corupți, noi vom reuși să facem acele programe prin care să ajutăm antreprenorii ca ei să creeze locuri de muncă, iar tinerii să rămână acasă și să-și construiască o familie aici, în Republica Moldova."

Și ”Tinerii Democraţi” au organizat un eveniment în cadrul căruia au militat pentru condiții mai bune de studii. Membrii Partidului Democrat spun că formațiunea a reușit modificarea unor norme legale, prin care se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trai ale tinerilor din căminele studențești. Reprezentanții PD spun că sunt siguri că vor obține un rezultat bun în aceste alegeri, iar oponenții politici - cităm - ”vor fi în șoc, așa cum s-a întâmplat după alegerile locale generale din 2019”.

VADIM JORA, candidat al PD la funcția de deputat: "Partidul Democrat trebuie să fie la guvernare pentru că doar noi suntem unicii care am venit cu un plan de țară. În timp ce alții se acuză reciproc, noi venim cu soluții concrete, soluții care vor fi realizate pe parcursul guvernării Partidului Democrat. Partidul Democrat va guverna deoarece va avea un rezultat bun la alegerile parlamentare anticipate și acest lucru trebuie să-l conștientizeze în primul rând oponenții noștri politici ca să nu fie în șoc, ca atunci, în 2019."

Iar Partidul Acasă Construi Europa a lansat o acțiune de informare a cetățenilor despre programul său electoral și a îndemnat oamenii să meargă la vot. Pe lângă pliantele tradiționale, formațiunea a decis să-și prezinte echipa într-un mod mai puțin obișnuit. Membrii PACE au împărțit trecătorilor cărți de joc, cu fotografiile reprezentanților partidului, informații despre aceștia și adresa paginii web a formațiunii.

Ceilalți concurenți electorali nu au organizat astăzi evenimente publice vizibile în cadrul campaniei electorale.

Opinia ta contează. Comentează!