În mai multe localități, furtuna a smuls acoperișuri de pe clădiri, iar în altele, ploile au distrus zeci de hectare de grâne
Social 27 iulie 2023, 19:58 | 467

Ploaia și vântul au făcut pagube mari în raioanele Edineț, Soroca, Dondușeni, Râșcani și Drochia, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În mai multe localități, furtuna a smuls acoperișuri de pe clădiri, iar în altele, ploile au distrus zeci de hectare de grâne sau livezi. În dimineața zilei de astăzi, peste 50 de sate erau deconectate de la energia electrică.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în localitatea Terebna din raionul Edineț au fost afectate acoperișurile a 30 de case, iar în orașul Cupcini au fost afectate acoperișurile a mai multor blocuri de locuințe, a școlii de arte, a grădiniței și a gimnaziului. În localitatea Viișoara, ploile au distrus circa 70 ha cu grâu și porumb. Au fost înregistrate daune în satele Brânzeni, Chetroșica, Bleșteni, Burlănești, Ruseni.

A rămas fără acoperiș și clădirea Consiliului raional Edineț, iar țigla metalică smulsă de pe acoperișul Centrului local de sănătate publică a distrus culturile mai multor gospodari din preajmă.

ALIONA PISTRUGĂ, șef Centrul sănătate publică Edineț: "O treime din acoperișul de pe clădirea centrală este deteriorat complet, a ajuns la vecini. Cel de garaje este absolut descoperit. Avem două geamuri sparte."

VITALIE VICOL, șef Direcție situații excepționale Edineț: "La ora 8 a fost convocată comisia de situații excepționale, unde au fost trasate sarcini pentru toți factorii de decizie din teritoriu și a estima pagubele materiale și a estima prejudiciul care a fost cauzat."

Iar o familie de agricultori din Edineț s-a trezit cu livada sa, de 3,5 hectare, distrusă. Toți cei cinci mii de meri și peste o mie de cireși au fost dați la pământ.

STELA STRILEȚCHI, locuitoare, orașul Edineț: "Am muncit foarte mult, ca să avem la bătrânețe cu ce trăi, ca să nu se ducă feciorul în lume, să lucreze pe pământuri străine. Și într-o clipă, ieri am fost gospodari, azi am rămas, uitați-vă cu ce."

În localitatea Bădiceni din raionul Soroca, vântul a smuls aproape 60 foi de ardezie și 25 de metri pătrați de țiglă metalică de pe acoperișul Centrului de plasament temporar pentru persoane cu nevoi speciale. În satul Hristici, furtuna a afectat circa 12 hectare de livadă cu meri.

În seara zilei de 25 iulie, în mai multe localități din raionul Râșcani au fost deteriorate acoperișurile a peste 50 case și a 14 depozite agricole, iar în localitatea Zăicani, intemperiile au distrus 213 hectare de floarea soarelui, 60 de hectare de livezi și 36 de hectare de porumb. În localitatea Baraboi, raionul Dondușeni, au fost afectate circa 60% din acoperișul gimnaziului, acoperișurile a două depozite și a patru case. În localitatea Tîrnova, vântul puternic a smuls circa 300 foi de ardezie de pe acoperișul unei fabrici avicole.

În mai multe localități din raionul Drochia au fost deteriorate acoperișurile a zece depozite, două grădinițe, două primării, dar și 13 case.

Comisiile pentru Situațiile Excepționale teritoriale continuă să lucreze la fața locului. În ultimele 24 de ore, echipele de salvatori și pompieri au intervenit în 43 de cazuri la lichidarea consecințelor. În dimineața zilei de joi, din cauza condițiilor meteo, erau deconectate de la energia electrică 51 de localități din zece raioane, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie