În Germania a început astăzi procesul de judecată al cercetătorului rus, identificat ca Ilnur N.
Externe 17 februarie 2022, 19:57 | 613

În Germania a început procesul de judecată a cercetătorului rus, identificat ca Ilnur N. El este acuzat că a fost angajat de Serviciul rus de informații externe pentru a furniza Moscovei informații despre racheta Ariane, folosită în cadrul misiunilor și zborurilor Agenției Spațiale Europene. Bărbatul riscă până la cinci ani de închisoare. Presa germană l-a numit deja „spion de rachete”, iar agenția DPA scrie că în debutul ședinței de judecată, el a declarat că nu este un agent și a respins toate acuzațiile.

FLORIAN GLIWITZKY purtător de cuvânt Tribunalul regional: "Angajatul științific la Universitatea din Augsburg ar fi cercetat documente referitoare la rezultatele cercetării în tehnologia aerospațială. Se crede că el a transmis rezultatele pe care le cercetase unui angajat al serviciului secret rus."

Ilnur N. dezvolta materiale ce pot rezista fluctuațiilor extreme de temperatură, relevante pentru călătoriile în spațiu și tehnologia rachetelor - domenii în care serviciile de informații au un interes deosebit. Pe site-ul LinkedIN figurează un cercetător cu numele de Ilnur Nagaev. Anchetatorii sunt convinși că Serviciul de informații externe al Rusiei l-a contactat pe inculpat în 2019, acesta ar fi fost dispus să coopereze și, ulterior, s-ar fi întâlnit în mod regulat cu agentul de gestionare, până la arestarea sa la mijlocul lunii iunie 2021.

Ilnur N. a intrat în atenția forțelor de securitate a statului prin acel agent de gestionare care era suspect, dar nu a putut fi arestat întrucât deținea pașaport diplomatic și era acreditat ca angajat al Consulatului Rusiei la München. S-a bucurat de imunitate, dar a fost ulterior expulzat.

În rechizitoriul său, Parchetul Federal scrie că Ilnur N. a transmis în mod repetat informații privind proiectele de cercetare în domeniul tehnologiei aerospațiale, în special detalii privind dezvoltarea lansatorului european Ariane. Deținut în comun de Airbus și Safran din Franța, ArianeGroup este unul dintre cei mai bine stabiliți jucători de pe piața globală de lansare în creștere rapidă, unde concurența dintre jucători precum Roskosmos din Rusia și cei din sectorul privat, precum Blue Origin de la Jeff Bezos, și SpaceX de la Elon Musk, este acerbă.

Tribunalul din München a programat inițial 12 zile de audieri pentru a afla dacă Ilnur N. a trădat în mod deliberat secrete pentru bani. Dacă va fi găsit vinovat de spionaj, bărbatul riscă până la cinci ani de închisoare.

Cazul omului de știință este doar unul din lunga listă de acuzații de spionaj la adresa Germaniei. Mai mulţi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi anul trecut din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Cehia. De fiecare dată, Moscova a reacţionat în mod simetric, denunţând în acelaşi timp acuzaţii nefondate şi „rusofobe”. Procesul pune în lumină activitatea serviciilor secrete rusești în Germania pe fundalul faptului că puterile mondiale sunt implicate în una dintre cele mai profunde crize din relațiile Est-Vest din ultimele decenii.

Opinia ta contează. Comentează!