Alunecările de teren fac prăpăd
Externe 29 martie 2023, 19:52 | 420

Tragedie în Ecuador! Alunecările masive de teren, cauzate de ploi abundente, au ucis cel puțin 11 oameni. Zeci de persoane sunt încă date dispărute, iar salvatorii continuă căutările. Alunecările de teren fac prăpăd și în Brazilia.

Localnicii din nord-estul Braziliei se tem pentru viața lor din cauza ploilor abundente, care ar putea înrăutăți situația, scrie Reuters.

Este disperare și în orașul Alausi din Ecuador, unde mai multe persoane au murit din cauza alunecărilor de teren. Regiunea a fost zguduită, săptămâna trecută, de un cutremur de pământ. În timp ce familiile își înmormântează victimele, grupurile de salvare lucrează pentru a găsi zeci de oameni încă dispăruți, notează Reuters.

Ploile abundente au distrus drumuri, poduri și alte infrastructuri. Cantități mari de pământ au acoperit clădiri. Cu lopeți în mâini, rudele sapă prin pământ în locurile în care cred că se aflau apropiații lor atunci, când s-a produs alunecarea de teren.

Președintele din Ecuador, Guillermo Lasso, a vizitat zona afectată. Autoritățile locale au anunțat că zeci de persoane au fost salvate, însă există temeri că ar putea fi declanșate noi alunecări de teren. Ca măsură de precauție, s-a dat ordin ca sute de case să fie evacuate. Oamenii s-au îndreptat către centre de urgență.

CHRISTIAN TORRES, secretar managementul riscurilor, Ecuador: "Avem un centru important aici pentru a conecta echipele de căutare și salvare astfel, încât comunitatea să poată ghida operațiunile. Oamenii de aici știu bine zona și pot ajuta la lucrările de căutare și salvare."

AFP a publicat imagini cu salvarea unui câine, care a rămas prins sub moloz.

Amintim că acum o săptămână, Ecuador a fost lovit și de un cutremur. 15 persoane au murit atunci. Săptămâna trecută, șeful statului Ecuador a declarat stare de urgență în 14 provincii din cauza vremii și a seismului. În Ecuador plouă abundent din luna ianuarie, fapt ce a cauzat moartea a 22 de oameni şi a lăsat fără o locuință alți 346. Aproape șapte mii de case au fost avariate şi 72 au fost distruse.

Opinia ta contează. Comentează!